Igazi térségi őszi fesztivállá nőtte ki magát szeptember 27-én, szombaton a IV. Tárnoki Szüreti Fesztivál. Hét környékbeli település – Diósd, Érd, Ercsi, Százhalombatta, Pusztazámor, Sóskút és Törökbálint – fogadta el a házigazdák szíves invitálását a rendezvényre. A fenti városok, nagyközségek, községek polgármesterei mellett számos civil szervezet, művészeti csoport és nem kevés egyéni érdeklődő is részt vett a rendezvényen.

Diósdi szőlő a tárnoki rendezvényen

Tárnok polgármestere, Szolnoki Gábor megnyitójában elmondta: valamennyi résztvevő település gazdag szőlő- és borkultúrával rendelkezik. A rendezvény célja, hogy immár regionális keretek között felidézzük a szőlőművelés, a bor, „a palackba zárt élet” készítésének évszázados hagyományait, értékeit, a régi idők máig átörökített mesterségeit.

Az idén szüretelt mézsárga szőlőfürtöket, az első bort megáldotta a katolikus plébános és a görög katolikus lelkész, majd a hegybírók és a csőszök kaptak szót a színpadon, akik tréfás rigmusaikkal megalapozták a vidám, oldott hangulatot. Ezt követően a résztvevők a polgármesterek asztalához járultak, ahol a nyolc elöljáró – köztük Spéth Géza, Diósd polgármestere – személyesen kínálta a vendégeknek települése borát.

A kistérségi borkóstolást követően a résztvevők megnézték-meghallgatták a fellépő művészeti csoportok, néptáncegyüttesek műsorát. A jó hangulatú napot az elmaradhatatlan szüreti bál zárta.

(Diósdi Krónika, 2008. október)

A régi szüretek bemutatása a Kápolnakertben

midio.hu

Címkék: Diósdi Krónika, Szüret, Tárnok