Négy évig tartó, az egész földkerekségre kiterjedő, 10 millió áldozatot szedő öldöklés ért véget 1918. november 11-én egy franciaországi vasúti kocsiban, ahol Németország aláírta a kapitulációt.

Az 1914. június 28-án, Ferenc Ferdinánd trónörökös meggyilkolásával kezdődő első világháború kezdetén itthon nagy volt a lelkesedés. Ehhez képest 4 év múlva mintegy 650 ezer magyar halott, felbomlott Monarchia és az ország kétharmadának elvesztése lett a háború mérlege. 1916 környékén fordult meg a közhangulat, szaporodtak a halálhírek, egyre több nyomorékká lett sebesült érkezett haza a frontokról, és egyre nagyobb lett a szegénység a hátországban. Ekkor még mindig nem lehetett tudni, ki nyerheti meg a háborút, csak az volt biztos, hogy a győztes mindent visz majd. Kiszállni, békét kötni nem lehetett, mert akkor mire lett volna a sok áldozat. 1920-ban a trianoni békeszerződés hozta el a teljes kiábrándulást.

A világháború idején négy évig minden a halálról szólt a frontokon. Kiemelkedik Verdun ostroma, ami vérszivattyúként vonult be a történelembe: a csaknem egy éven át tartó állóháborúban 750 ezer katona halt meg. A Somme folyónál zajlott mészárlásban kétszer ennyien, 1,5 millióan estek el négy és fél hónap alatt.

A háborúban elesett magyar katonák száma is igen magas. A jelenlegi becslések szerint az első világháború magyar hősi halottainak mintegy fele az olasz frontokon esett el. A doberdói fennsík lábánál, Rencében egy kis emlékmű írástábláján egy szép disztichon fogadja a látogatót:

Doberdó kövein sok honvéd vére kicsordult,

Névtelen szent sereg ez, itt halt a drága honért.

Porló kő elenyész, nem méltó őre hírüknek,

Nincs ide vésve nevük, szívbe írottak azok.

Mert az elesettek neve nem enyész el.

A Honvédelmi Minisztérium közelmúltban zárult fotópályázatára a pályázók nagy számban küldtek be a családi archívumokból válogatott első világháborús képeket, melyek közül alább közreadunk néhányat.

Gondor Vécsei Ágnes Klaudia családi fotója

Oláh Szabolcs családi fotója

Pályi Judit családi fotója

Szerényi Gábor családi fotója

Szircsák Gabriella családi fotója

Kiemelt kép: Vajna Gyöngyvér családi fotója

K. Z.

midio.hu