Száz évvel ezelőtt, 1920. februárjában adta át Barcza György magyar nagykövet Stockholmban a diplomáciai kapcsolatok felvételét kezdeményező szóbeli jegyzéket – olvasható a honvedelem.hu portál cikkében. A pusztazámori születésű diplomata neve és a jegyzékátadás ténye Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 19-i, svédországi hivatalos látogatása kapcsán került szóba a portálon.

A magyar honvédelmi miniszter stockholmi tárgyalásai középpontjában a két ország között fennálló katonai és haditechnikai együttműködés kérdései álltak.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter fogadása Stockholmban

A 100 évvel ezelőtti jegyzéket átadó Barcza György 1888. július 2-án Pusztazámoron született. Középiskoláit a budapesti piaristáknál végezte és a pesti, majd a bécsi egyetem jogtudományi karán fejezte be tanulmányait. 1910-ben a külügyminisztériumba került, ahol letette a diplomatavizsgát. 1912-ben megházasodott. Felesége: báró Jeszenszky Alexa.

Diplomáciai pályafutását 1912-ben Athénben kezdte, majd Koppenhágában, Stockholmban és 1920 után Bécsben szolgált.  Fontos beosztásban tevékenykedő, bizalmas küldetéseket végrehajtó diplomata. Művelt, széles látókörű, liberális gondolkodású, sok nyelven beszélő ember volt. 1924–1927 között a külügyminisztérium politikai osztályának vezetője. 1927–1938 között rendkívüli követ, meghatalmazott miniszter a vatikáni Szentszék mellett. 1938-tól 1941-ig a londoni követség vezetője.

Dr. Barcza György diplomata, nagykövet

1941-ben, amikor Magyarország belépett a háborúba, nyugdíjazását kérte. 1943 elején a Kállay-kormány meghatalmazásával Svájcba utazott, ahol megalakította a Követek Tanácsát, mely Magyarország 1944. március 19-én történt német megszállása után a nyugati hatalmak felé képviselte Magyarország érdekeit és szorgalmazta a háborúból való kilépést. A kiugrási kísérletről szóló titkos tárgyalásokat az angol küldöttséggel a pusztazámori Barcza kastélyban folytatták. Nem rajta múlott, hogy missziója nem járt sikerrel.

 

Barcza György visszaemlékezései könyvben is megjelentek

1951-ben családjával együtt Ausztráliába emigrált; ahol az „Ausztráliai Bevándorlók Egyesült Tanácsának, a sydney-i magyar r. kat. egyházi közösségnek és az Ausztrál–Magyar Társaságnak elnöke volt. 1961. április 20-án Sydney-ben hunyt el, a rookwoodi temető magyar részében helyezték örök nyugalomra. Leszármazottai szétszórva a világban élnek.

K. Z.

Forrás: honvedelem.hu

Fotók: honvedelem.hu és archív

Címlapképünkön a pusztazámori Barcza-kastély látható.