A trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulója, valamint a nemzeti összetartozás napja alkalmából Diósd Város Önkormányzata megemlékezést és koszorúzást tart június 3-án 17 órakor az első világháborús emlékműnél a templomkertben. Beszédet mond dr. Holló József ny. altábornagy, korábbi miniszteri biztos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum egykori főigazgatója.

Dr. Holló József ny. altábornagy emlékezik a 102 évvel ezelőtti eseményekre

 

A Magyarországra vonatkozó döntések értelmében a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, a Délvidéket, Horvátországot más országokhoz csatolták. Az ország egyik napról a másikra elveszítette területének 2/3-át, lakosságának felét. Három és fél millió ember rekedt határainkon túlra.

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.

Trianon kapcsán több írást is közreadtunk itt, a midio.hu-n. A helyi megemlékezésen és egy, az összetartozást erősítő akción túlmenően erdélyi riportunk is a békediktátum „következményeivel” foglalkozott, de egy könnyedebb téma is kapcsolatban volt a kérdéskörrel.

Egy magyar a távolban, Marosvécsen

 

midio.hu

Nyitókép: Erdélyi panoráma a marosvécsi hegyekből

Fotó: archív

Címkék: Diósd, Megemlékezés, Trianon