Az 1250 éve, 773-ban alapított település nagyszabású fesztivált rendezett a jeles alkalomból július utolsó hétvégéjén, mely kulturális, gasztronómiai és egyéb programok tucatjait kínálta a több ezer ünneplőnek. A jubileumi születésnapi programon részt vettek a város partnertelepüléseinek képviselői is, így köszöntötte német barátainkat Spéth Géza, Diósd polgármestere is.

A város hosszú hónapok óta készült a rendezvénysorozatra. Különösen sokat tettek a méltó emlékezés érdekében a múzeumi egyesület tagjai, akik „Alsbach látképe egykor és most – Alsbach 1250 éve és a múzeum 40 éve az intézményben” címmel készítettek fotókiállítást. A július 14-én nyílt tárlat augusztus 6-áig tekinthető meg. Egy másik, a történelmi eseményeket feldolgozó tárlat a hähnleini múzeumi intézmény (Gernsheimer Straße 36.) termeiben látható.

 Sokan ismerik már helyben, de Németország-szerte is Nicole Rieskampot, aki a város határain túl is nevet szerzett magának a Bergstrasse mentén vezetett kulturális sétáival. Az évfordulóra új sétaútvonalon kíséri a térség látnivalói, történelmi nevezetességei iránt érdeklődőket. Az „Alsbach, a kororokon át” című program keretében a résztvevők megtekinthetik Alsbach köztéri műalkotásait, megismerkedhetnek a településhez kötődő és 70 éves korában ott elhunyt híres operaénekes, operarendező és író, Ernst Pasquét életével, munkásságával, vagy sok érdekességet megtudhatnak az alsbachi zsidó temetőről. A fesztiválhétvégén is szerveztek rövid, egyórás sétákat. Ezek a Diósder térről indultak, előzetes regisztráció nélkül lehetett rajtuk részt venni.

 Az „1250 év – pillantás a környék történetére” címmel állított össze egy mintegy 50 oldalas ismeretterjesztő kiadványt dr. Egon Hartmann, a „Neighborhood Aid Alsbach-Hähnlein” munkatársa, ezzel is kapcsolódva a fesztiválhoz.

Sebastian Bubenzer polgármester köszönti a fesztivál résztvevőit

 

Kiváló zenekarok gondoskodtak a jó hangulatról

 

A fesztiválhétvége hivatalos megnyitása előtt, július 28-án este az alsbachi tűzoltóság menetzenekara hozta „üzemi hőmérsékletbe” a résztvevőket.  Már hagyomány, hogy a település közösségi programjai sörcsapolással indulnak, így történt ez július 28-án is. Ezt követően, valamint 29-én ismert zenekarok, DJ-k léptek színpadra.

Több ezren vettek részt a háromnapos programon

A határjárásra invitáló felhívás

Vasárnap reggel „határjárásra” hívták a korán kelőket, 9 órakor kezdődött az alsbachi kastélynál, és nem sokkal 11 óra után ért véget.  Miként az előzetes invitáció szövegében olvasható, „ha megérkezett az Erpelanlage-ba, itt a tökéletes alkalom, hogy elfogyasszon egy (vagy kettő vagy három) korsó reggelit.” A fesztivál utolsó óráiban kellemes családi programok közepette volt módjuk a résztvevőknek emlékezni a múltra, az 1250 évre…

K. Z.

midio.hu

Fotó: Facebook

 

 

Címkék: 1250 év, Alsbach, Diósd, fesztivál, jubileum