A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat tisztelettel meghívja és várja az érdeklődőket a diósdi svábok 75 évvel ezelőtti kitelepítésére emlékező rendezvényre, melyet augusztus 24-én 17 órától tartanak a Szent Gellért-plébániatemplom falán lévő emléktáblánál.

A megemlékezésen Oderszky László, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszönti a megjelenteket, majd Spéth Géza, Diósd polgármestere mond beszédet. Ezt követően megkoszorúzzák a templom falán elhelyezett emléktáblát. Közreműködik a Rozmaring énekkar, Ignácz Renáta harmonikán, Toma Tamás trombitán játszik. A megemlékezést követően a szervezők szeretettel várják a résztvevőket a Kék Géza Művelődési Házban tartandó beszélgetésre és fogadásra.

1947. augusztus 25-én délután négy órakor Budafok-Háros pályaudvarról indult el az a szerelvény, amelyen több mint 60 diósdi sváb ember kezdte meg útját Németország keleti megszállási zónája felé. Róluk, magyar miniszterelnöki rendeletek úgy határoztak, hogy alig néhány órával később, amikor átlépik az országhatárt, megszűnjön magyar állampolgárságuk. Új hazájukban még sokáig kellett viselniük a „Flüchtling”, „menekült” bélyeget, amely többször személyi okmányukba is bele volt írva. Mivel ők odaát „menekültek” voltak, itthon csak elűzöttek lehettek, hiszen szellemi és anyagi javaik nélkül kellett elhagyniuk hazájukat.

A diósdi svábok kitelepítésének emléket állító, a diósdi Szent Gellért-plébániatemplom falán lévő emléktáblát 2017. augusztus 26-án avatták fel. A megemlékezésen Ritter György történész-levéltáros idézte fel a fellelhető dokumentumok alapján a kitelepítés előzményeit és rekonstruálta a tragikus esemény diósdi történetét. Az emléktábla Szilasi László diósdi kőfaragómester munkája, melyet Maklári István c. esperes, Diósd akkori plébánosa áldott meg.

 

midio.hu

Fotó: midio.hu-archív, Diósdi Svábok Facebook-oldal

Címkék: 75. évforduló, Diósd, kitelepítés, svábok