1882. június 8-án született a székelyföldi Gidófalván Czetz János honvédtábornok. Születésének 200. évfordulója alkalmából Kovászna Megye Tanácsa a 2022. évet Czetz János-emlékévvé nyilvánította.

Nemzeti történelmünk viharaiban számos kiemelkedő személyiség kényszerült elhagyni országunkat, hogy aztán a világ más részein építsen karriert, öregbítse hazánk hírnevét. Közéjük tartozik Czetz János – Juan Fernando Czetz (1822–1904) – az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc legfiatalabb tábornoka, kiemelkedő személyisége, az erdélyi hadsereg vezérkari főnöke és ideiglenes főparancsnoka is.

Czetz János most felavatott szobra Gidófalván

Kapocs Argentína és Magyarország között

Czetz János a világosi fegyverletétel után külföldre menekült és több mint négy évtizeden keresztül élt Argentínában. Az argentin Nemzeti Katonai Akadémia (Colegio Militar de la Nación) alapítója és az első parancsnoka volt négy éven keresztül. Czetz János példaértékű eltökéltséget mutatott, bárhova vetette is a sors, mindenhol kiemelkedő tevékenységet végzett. Argentínában általános tiszteletnek örvend; személye országokat, kontinenseket és népeket köt össze. Ő a kapocs Magyarország és Argentína között, valamint a székelyek, az örmények és az argentinok között is.

Az évfordulóra megjelent kiadványok

A Czetz János-ünnepség a gidófalvi református templomban istentisztelettel kezdődött. A jeles évfordulóra jelent meg a Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában Kedves Gyula Czetz János 200 – Két nemzet hőse című kötete. A kötet a honvédtábornok, argentin ezredes rendkívül változatos, fordulatokban gazdag életútját, gyökereit, neveltetését, szolgálatát a császári-királyi hadseregben, a szabadságharcban betöltött szerepét és az emigrációs éveket mutatja be.

Siposné dr. Kecskeméthy Klára ezredes, egyetemi tanár átadja az általa írott Czetz-kötetet a vendéglátóknak

„Törhetetlen szilárdsággal végezte dolgát”

A református vártemplom szomszédságában található Czetz János-emlékszoba kiállítása is megújult, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ munkatársainak köszönhetően. Itt Szebeni Zsuzsa intézetvezető köszöntötte az egybegyűlteket és nyitotta meg a kiállítást. Ezt követően Tóth Lajos, nyugalmazott tanár emlékezett meg Czetz Jánosról. Méltó helyre került a Zrínyi Kiadó gondozásában 2020-ban megjelent Czetz-album (Czetz János honvéd tábornok nyomán Argentínában – A Colegio Militar de la Nación alapításának 150. évfordulója, 1869–2019). Az albumot a könyv szerzője (e sorok írója) az emlékháznak adományozta.

Az ünnepségsorozat plakátja

A gidófalvi ünnepség kiemelkedő eseménye volt a Demeter István székelyudvarhelyi szobrászművész által készített Czetz János-mellszobor leleplezése, amely a honvéd tábornok nevét viselő iskola udvarát ékesíti. Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja Bem József tábornok Czetz Jánosról írt jellemzését idézte: „Kérlelhetetlen szigor, pártatlanság, keménység a büntetésben, de nagylelkűség a jutalmazásban, mentes a bosszúállástól, az önzés legkisebb árnyékától is.” Kiemelte, hogy bárhova is vetette a sors, törhetetlen szilárdsággal végezte dolgát, méltán van helye a legjelesebb magyarok Pantheonjában.

A Czetz-emlékszoba is megújult

A Czetz János-rendezvénysorozat június 9-én, Sepsiszentgyörgyön folytatódott, ahol szabadtéri kiállítással, kopjafaavatással és tudományos konferenciával tisztelegtek a honvéd tábornok emléke előtt.

Siposné dr. Kecskeméthy Klára

midio.hu

Nyitókép: Istentisztelet Gidófalva református templomában

Fotó: Vargyasi Levente és a szerző felvételei

(Czetz János argentínai éveiről és szellemi hagyatékáról itt írtunk. Kovászna Megye Tanácsának tudósítása a Czetz 200 – évfordulóról  itt olvasható.)

Címkék: 200. évforduló, Czetz János, Gidófalva, Sepsiszentgyörgy, szoboravatás