Diósd és Alsbach–Hähnlein 30 éves partnertelepülési együttműködésére emlékeztek a szeptember 14-i ünnepi rendezvény résztvevői a Kocsis utcai óvoda aulájában. Szó esett a kapcsolat kezdeteiről, az együttműködés mindennapjairól és természetesen a jövőről is.

Az egy sportkapcsolatból kinövő partnertelepülési együttműködés kezdete megelőzte a rendszerváltást, így nem volt egyszerű az alapító atyáknak legyőzni az akkor még meglévő politikai és bürokratikus akadályokat. A két település iskolái, kórusai, sportegyesületei és természetesen a polgárok között kialakult gyümölcsöző együttműködés, a német nyelv gyakorlása, a német gyökerek feltárása inspirálóan hatott a diósdi társadalmi életre is: élve a törvény adta lehetőséggel német nemzetiségi önkormányzat alakult, később a sváb hagyományok feltárására, őrzésére hagyományőrző egyesület jött létre, a diosdfa.hu portál régi fotók ezreit gyűjtötte össze és adta közre, beindult az iskolában a német nyelv intenzív oktatása, melynek eredményeként ma mintegy 500 diák tanul németül.

A rendezvényen szót kaptak a kapcsolat létrehozásában és fenntartásában meghatározó szerepet játszó magyar (Nagy István tanácselnök, Hermann Ferenc és Spéth Géza korábbi, Bogó László jelenlegi polgármester) és német (Reinhard Meyer, az alsbach–hähnleni képviselő-testület elnöke, Reinhard Wennrich korábbi és Sebastian Bubenzer jelenlegi polgármester) személyek. Beszédet mondott Ritter Imre országgyűlési képviselő, az Országgyűlés nemzetiségi szószólója.

A partnerségi kapcsolat megerősítése

Reinhard Meyer beszédében köszönetet mondott a magyar népnek a nyugati határ megnyitásáért. Azóta – hangsúlyozta – Európa „összenőtt”; ebben mi kis kapcsolataink is szerepet játszanak, mint apró hidak, hídpillérek. Az európai politikában napjainkban tapasztalható véleménykülönbségek ellenére ezt az utat kell folytatnunk a jövőben is.

Sebastian Bubenzer, a német partnertelepülés ez év tavaszán megválasztott új polgármestere 2004 óta aktív résztvevője, alakítója az együttműködésnek. Mint jelezte, a német fél elkötelezett a partnerség folytatása mellett, melynek öt fő pillérét nevezte meg. Ezek: a két önkormányzat, a civil szervezetek, az ifjúsági nyári táborok, az iskolák közötti együttműködés és nem utolsósorban a diósdi és az alsbachi emberek, családok közötti kapcsolatok.

Az ünnepségen – amelyen Diósd lengyel partnertelepülésének képviselői is jelen voltak és felszólaltak, Ördög Ferenc marosvécsi polgármester padig üzenetet írt a jubileum kapcsán – a települések okiratban is megerősítették a további együttműködési szándékot. A diósdi képviselő-testület Georg Rausch korábbi alsbachi polgármesternek a Diósd Tiszteletbeli Polgára címet adományozta. A rendezvényen oklevelet vehettek át azok a német és magyar személyek, akik az elmúlt három évtizedben sokat tettek a partnerkapcsolat érdekében.

K. Z.

Címlapképünkön a Diósdi Gellért Kórus énekel az ünnepségen

Fotó: midio.hu

Korábbi cikkeink a témában:

Így kezdődött…

Diósdiak a német nemzetiségi gálán

Új polgármestere van Diósd német partnertelepülésének

A barátság 30 éve

Lehr Emma Alsbach–Hähnlein díszpolgára lett