A Magyar Építő Zrt. a Liget Budapest projekt keretében, Sou Fujimoto tervei alapján építette meg a Magyar Zene Házát, melyet január 22-én, a magyar kultúra napján adtak át.

Az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival a Magyar Építő Zrt. által létrehozott épület nem csupán hazánkban, de világszerte is egyedülállónak számít. A komplexum lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el. A bonyolult tetőszerkezet acélvázát a Weinberg Kft. készítette, a vasbeton-szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest munkája, az üvegelemeket pedig az Orosházaglas Kft. gyártotta. Sou Fujimoto magyar tervezőpartnere az M-Teampannon Kft. volt.

Az új épület környékén egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelületet újítottak meg, és válik ismét a Városliget szabadon látogatható parkfelületévé. Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az épület műszaki átadásán emlékeztetett: a CNN listája szerint a Magyar Zene Háza a 2021-ben világszerte legjobban várt új épületek közé került. „Az épület azt üzeni: igen, a 21. században is lehet olyan csodát teremteni, amilyeneket a korábbi korok kiemelkedő alkotásai képviselnek a Városligetben.” Hozzátette, nemcsak minket, magyarokat gazdagít majd az épület, de az egész világ kulturális örökségét.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője közölte, a Magyar Zene Háza hármas funkciót tölt be: otthont ad koncerteknek, táncházaknak és közösségi zenéléseknek, hangsúlyos tevékenység lesz benne az oktatás és a zenepedagógia, miközben interaktív állandó és időszaki kiállítások, hangdóm és kreatív hangtér is várja majd a látogatókat.

Az építkezés során számos bravúros műszaki megoldást valósítottak meg az építők. Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese az épület bejárásán felidézte: amikor Sou Fujimoto terveit kihirdették a nemzetközi pályázat győztesének, sokan kételkedtek abban, hogy egy ilyen épület megvalósítható Magyarországon. A beruházás valóban nagy kihívások elé állította az építőket, akik azonban képesek voltak ezeknek megfelelni.  „Csak az előtérben legalább harminc olyan műszaki megoldás valósult meg, amelyre eddig nem volt példa a régióban.”

A január 22-i megnyitón beszédet mondó Orbán Viktor miniszterelnök szerint a japán tervező alkotta térben „mi, magyarok otthon érezzük magunkat”, talán mert a két nép, a japán és a magyar géniusz közötti távolság mégsem olyan nagy, mint a földrajz alapján tűnik. De az is lehetséges magyarázat – vélekedett –, hogy ez az épület „nem akarja megerőszakolni a környezetét”, inkább organikusan illeszkedik, idomul, harmonizál, „és ez a magyar szemnek szép”, ez a megközelítés nemcsak a japán, hanem a legkiválóbb magyar építészeti hagyományoknak is sajátja.

A Magyar Zene Háza klasszikus, jazz, világ-, tradicionális és elektronikus zenei koncertekkel, workshopokkal, zenepedagógiai foglalkozásokkal, valamint interaktív zenetörténeti kiállítással várja a közönséget, A nyitás utáni napokban zeneakadémisták adnak ingyenes koncerteket, majd január 28-tól indul az intézmény koncertprogramja, amelyre a magyarzenehaza.com honlapon zajlik a jegyértékesítés.

midio.hu

Fotó: magyarepitok.hu

Címkék: Magyar Építő Zrt., Magyar Kultúra Napja, Magyar Zene Háza, Városliget