A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. A midio.hu az elmúlt években rendre beszámolt a kultúra különböző ágainak országos, kistérségi  és helyi eseményeiről, helyt adott a kultúráról szóló írásoknak. Az alábbiakban ezekből idézünk fel egy csokorravalót.

Mi a kultúra? – tette fel a kérdést Győrfi András festőművész, hogy aztán igyekezzen válaszolni rá: „Anyád dala a bölcsődnél. Az első szavad. A mondókák az oviban. Az első rajzod, amit kiraksz a faladra. Az olvasás csodája. Az »a« betű, amikor leírod. És a többi is. A do-ré-mi az énekórán. Az első szerelmes vers, amit elolvasol. Az első szerelmes vers, amit megírsz. A festmény, ami a szobádban lóg. A kijavított helyesírásod. A szép beszéded. Ady. Jókai. Gárdonyi. Füst Milán. A zene, ami szól. A zene, ami benned szól. Népzene, rockzene, klasszikus. Mind. A színház a függöny mögött. És előtte. A múzeum, ahol jól érzed magad. A kiállítás, amire elmész. A kiállításod, amire eljönnek. A könyvek, amiket elolvastál. A könyvek, amiket még nem olvastál el. A könyvek, amiket megírsz. Az első fénykép. Az összes fénykép. A film, amin először fogtad meg egy lány kezét. Az első fejcsóválás, hogy hogy beszélnek ezek egymással. A templom, ahova betérsz. A gondolat, hogy ember vagy. Jó ember. A Himnusz, amit elénekelsz.”

A kultúra számos területén születtek, születnek nagyszerű alkotások. Két évvel ezelőtt a magyar kultúra napján adták át a Sou Fujimoto japán építész tervei alapján felépült Magyar Zene Házát. Az épület hármas funkciót tölt be: otthont ad koncerteknek, táncházaknak és közösségi zenéléseknek, hangsúlyos tevékenység lesz benne az oktatás és a zenepedagógia, miközben interaktív állandó és időszaki kiállítások, hangdóm és kreatív hangtér is várja majd a látogatókat.

Mohai V. Lajos író Weöres Sándor életműve kapcsán fogalmazta meg a midio.hu-n a kultúrával kapcsolatos véleményét: „…nekem azt mondja, hogy semmit sem szabad veszni hagyni a kulturális örökségünkből, alkotó módon kell használni azt, ha kell óvni kell, ha kell meg kell védeni, ha kell szembe kell szállni talmi kísérletekkel, a magyar nyelv és a magyar kultúra csakis élő örökségünk lehet…”

Napjaink digitális világában gyakori a vita a könyv- és olvasáskultúráról. Vajon vége a Gutenberg-galaxisnak, temetni kell a nyomtatott könyvet? – tettük fel a kérdést a midio.hu-n rendszeresen publikáló íróknak, költőknek. Fodor Veronika író is bizakodó, szerinte a könyv tapintását, illatát nem pótolja semmi.

Portálunkon igyekszünk beszámolni térségünk és városunk kulturális, művészeti eseményeiről. Diósdon a magyar kultúra napi rendezvények fő szervezője a Diósdi Társaskör Egyesület, és rendszeres résztvevői azoknak országosan ismert művészek, környékbeli művész tanárok és zeneiskolai hallgatók, valamint helyi énekkarok, zenekarok. 2019 adventjén Bodza Klára Németh László-, Eötvös-, Életfa- és Martin György-díjas énekművész, zenepedagógus volt a diósdiak vendége. A közösségi házban rendezett esten a Luca-naphoz kötődő vidám-játékos versrészletek, dalok éppúgy elhangzottak, mint az adventi ünnepkörhöz és a karácsonyhoz kapcsolódó prózai szövegek és énekek.

 Idén február 28-án nagyszabású zenei fesztiválnak ad otthont Diósd. Február 28-án 17 órától rendezik meg a Kocsis utcai óvoda aulájában a Diósdi Zenei Fesztivált. A rendezvényen a Diósdi Fúvószenekar, a Diósdi Gellért Kórus, a Diósdi Női Kar, a Gaudium Kórus, a Naprózsafa Néptáncegyüttes és a Susato Régizene Együttes lép fel.

Gulyás Ferenc citerakészítő, népi hangszeres előadóművész, néprajzkutató, kulturális antropológus, a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa. Apróbb és idősebb diósdi gyerekkel   szerettette meg a népzenét, a citerát. Sokunk ismerőse, hiszen az elmúlt évtizedekben számos diósdi rendezvényen fellépett, sokszor tartott hangszerbemutatót. A művész nagyon fontosnak tartja a magyar zenei kultúra tudományos szintű megismerését és annak terjesztését. Ennek a nemes céltól vezérelve állította össze „A zene evolúciója a hiedelemvilág és a vallás szemszögéből” című előadását, amelyben a magyar népi hangszerek segítségével mutatja be a zene kialakulását, fejlődését és szerepét az emberiség történetében. A közelmúltban mutattuk be a zenész hangszerbemutató videóját, valamint a 12 dalt tartalmazó világzenei CD-jét.

A beszéd-és nyelvkultúra is fontos része a kultúrának. A midio.hu állandó szerzője, Bányai Petra magyartanár, ezért is érzi szívügyének a magyar nyelv ápolását.

K. Z.

midio.hu

 

 

Címkék: #midióZoltán, Diósd, gondolatok, Magyar Kultúra Napja, vélemények