Naptáram lapozgatása közben megakadt a szemem két közeli érdekes napon: a mosoly világnapja október 7., a kedvességé pedig november 13. Elgondolkoztam rajta, milyen furcsa, meglepő, ugyanakkor ötletes és napjainkban időszerű, hogy ezekre a természetes emberi megnyilvánulásokra is felhívják a figyelmet. Csak remélni tudom, hogy nemcsak a világnapok, hanem az év többi napja is ezek jegyében telik.

„Egy meleg mosoly a kedvesség világnyelve” – írta William Arthur Ward amerikai író. A mosoly és a kedvesség kéz a kézben járnak. Persze vannak az életnek nagyon nehéz pillanatai, mikor a mosoly halványabbá válik, de az egymás iránti kedves viselkedés, az önzetlen segítőszándék és a barátságos odafigyelés elsősorban választás kérdése, mely jobbá teszi mindannyiunk életét.

Már Leonardo da Vinci a 16. század elején úgy vélte, hogy „a mosoly egy olyan görbe, amely mindent kiegyenesít”. Ennek tükrében megfestette világszerte ismert alkotását, a Mona Lisa mosolyát. A festmény kalandos történetéhez hozzátartozik, hogy a 20. század elején valóságos divattá vált a párizsi nők körében, hogy arcukra sárga púdert kentek, és a tükör előtt próbálták utánozni Mona Lisa rejtélyes mosolyát. Jó néhány évtizednek még el kellett telnie ahhoz, hogy a mosolynak világnapja legyen, de megtörtént, 1999 óta hivatalossá vált. Az elképzelés Harvey Ball grafikustól származik, aki kitalálta a smiley-t, és a mosoly napját minden év októberének első péntekjére tette.

Bármily meglepő, ezt a mosolygós napot szorosan követi november 13-án a kedvesség világnapja, melyet a japán Apró Kedvesség Mozgalom indított útjára, és amely 1998-ra világméretűvé nőtte ki magát. Kutatók, pszichológusok, orvosok vallják, hogy a mosoly és a kedvesség egészségesebbé tesz, stresszcsökkentő hatása van és a magány érzését is enyhíti. Barátságosabbnak látszik az, aki mosolyog, boldogabbnak és pozitívabbnak érezheti magát, és kedvességével másoknak is ezt közvetíti. Mosolyt csal az arcára – anyanyelvünk szívet melengető kifejezése is erre biztat.

Tehát rajta! Fogadjuk meg Janikovszky Éva tanácsát: „Mosolyogni tessék! Persze nem szüntelenül, nem reggeltől estig, de bujkáljon bennünk a mosoly minden eshetőségre készen, hogy bármikor felragyoghasson. Mert a mosoly – meggyőződésem szerint – mindig egy kis fényt hoz az életünkbe meg a máséba is. Kicsike fényt, de sok kicsi, mint tudjuk, sokra megy.”

Rásó Ica

Fotó: Szalay-Kontha Ágnes

midio.hu

Címkék: #midióIca, kedvesség, mosoly, világnap