A midio.hu tavaly októberben számolt be arról, hogy a Market Zrt. társadalmi felelősségvállalási programja keretében megújult a töki templomrom. Idén egy újabb középkori szakrális építményt mentett meg a cég az általa elindított ROM Vándor program keretében a következő generációk számára: augusztus 4-én adták át ünnepélyes keretek között az aszófői Kövesdi templomromot, amely mostantól megújult régészeti-kulturális látványosságként fogadja a Balaton-felvidékre látogató turistákat, látogatókat. 

 Az ünnepélyes átadón – melyről a magyarepitok.hu építészeti portál részletesen beszámolt – részt vett és beszédet mondott dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára, dr. Kontrát Károly, Aszófő község országgyűlési képviselője, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Keller Vendel, Aszófő polgármestere, valamint Andorfer Katalin, Aszófő alpolgármestere.

A midio.hu Belecz Pétert, a ROM Vándor programigazgatóját kérdezte az aszófői projektről. A szakember a midio.hu kérdésére elmondta: a templomrom az egykori Kövesd település 1260 körül épült, román kori, egyhajós templomának maradványa. Igényesen megmunkált épületdíszeivel kiemelt értéket képvisel a falusi templomok között. A több építészeti periódusban átépített szakrális épület főhomlokzatát egykor a vándorok védőszentjét, Szent Kristófot ábrázoló freskó díszítette. A heterogén falszövet mintegy 14-féle kőtípust rejt, a beépített változatos kőanyag jellegzetes eleme a romtemplomnak. 1552-ben, a török hadjárat idején a templommal együtt pusztult el Kövesd települése is.

Belecz Péter programigazgató

A programigazgatótól megtudtuk, hogy a rom megújítása az előkészítési munkálatokkal együtt több mint egy évet vett igénybe. A projekt keretében elvégezték a műemléki szempontból kiemelt értékes szerkezetek állagvédelmét és restaurálását (faragott párkánysor, vakolt felületek megerősítése), a kőfal állagmegóvását, az ehhez kapcsolódó, szükséges visszabontásokat, valamint a ’60-as évekbeli helyreállítások kiigazításait. A sekrestye belső terében az elmélyedéshez alkalmas egyedi gyártású műkőpadod, hozzá kiegészítésnek két darab műkő-mécsestartót helyeztek el. Megtörtént a romemlék körüli környezetrendezés, egyedileg gyártott információs táblákat helyeztek el,valamint az épületet körülvevő, az eredeti nyomvonal mentén, a Market önkénteseinek bevonásával, az eredeti nyomvonal mentén újraépült a 160 méter hosszúságú, kézi munkával készített vesszőkerítés.

Belecz Péter elmondta: a megújítás során új tudományos felfedezéseket is tettek. A Kövesdi templomrom környezetében végzett georadaros vizsgálatok során felmérték az itt található, római kori épületegyüttest, amelyre a XIII. századi templom épült. A vizsgálatoknak köszönhetően egy nagyméretű, 120×65 méter kiterjedésű, római kori épületegyüttes alaprajzát sikerült beazonosítani, amelynek több részletére is fény derült a kutatás során. Az eredmények közül kiemelkedőek a déli részen lévő fürdőépület felszín alatti maradványai, ahol többek közt az északi irányból ide vezető római vízvezeték nyomait is sikerült azonosítani.

A tervezés részeként megvizsgált napjárás és a templom tájolásának összevetése is páratlan eredményt hozott. A tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a homlokzat körablakán késő délután átsütő nap fénye a főoltárra esik. Erre utalva az ablaknyílás betétjébe egy fémgyűrűt helyeztek, amely egy latin feliratot rejt: „SOL OMNIBUS LUCET” (A Nap mindenkire süt). A gyűrű párjaként a főoltár homloklapján is megjelölték a napéjegyenlőségi fényfolt helyét. A két végpont a jeles napokon egyszerre csillan fel.

midio.hu

Fotó: Dernovics Tamás (magyarepitok.hu)

 

Címkék: Aszófő, Belecz Péter, felújítás, Kövesd, Market Zrt., templomrom