Izgalmas járatok, sziklamaradványok, többszintes bányaudvarok, elképesztő kilátás, gazdag növényvilág tárul elénk Üröm és Budapest határán a Pilis hegységhez tartózó Róka-hegyen.

A kőfejtő mészköves alapkövezetét korábban hosszú időn át, kb. 1950-ig bányászták. Mára a falait sziklamászók használják, de a kialakított ösvényeken gyalog(osan) is eljuthatunk a megmaradt barlangszerű üregekhez. Az út olykor széles, olykor keskeny, kanyargós és lépcsős. Az elénk táruló pazar kilátáshoz a nehezebb szakaszoknál korlátok segítik utunkat. A geológiai ösvény táblákkal, pihenőkkel, tűzrakó helyekkel gazdagítva, a P▲ jelzésű meredek túraútvonalon körbejárható.

Egyik legfontosabb botanikai érdekessége a gyapjas gyűszűvirág, mely Budapest területén csak e környéken fordul elő. Emellett ritkaságként említhető az ősszel virágzó vetővirág is. Növényvilágából leggyakoribb az egybibés galagonya, a közönséges kecskerágó és a közönséges fagyal.

Állatvilágának ritkasága a bajszos sármány, mely Magyarország területein ritka vendég. Továbbá hollók, denevérek, gyíkok, siklók a leggyakoribb lakói.

A hűvös, ködös idő sem szegte kedvünket, három kisgyerekkel kényelmesen 1,5 óra alatt megmásztuk a hegyet. A panorámás kilátás a fővárosra, a Hármashatár-hegyre az ősz csodás színeivel tárult elénk.

Indulási javaslat: a Szentendréig közlekedő HÉV Csillaghegy megállójától a piros jelzésen haladva, vagy a túra elejét levágva a Gyöngyvirág utcától. A körtúra könnyen teljesíthető, hossza 3,4 km, legmagasabb pontja 230 m, legalacsonyabb 105 m.

Körmendiné Szelp Vera

Fotók: a szerző fényképei

midio.hu

 

 

Címkék: #midióVera, barlang, kőfejtő, Róka-hegy, sziklamászás, Túra, túra gyerekekkel