Nagymarosra szervezett kirándulást június 1-jén a diósdi Német Hagyományőrző Egyesület. A résztvevők megnézték a Sváb Tájházat, majd részt vettek a Kittenberger Nap rendezvényein.

A Sváb Tájházban Ivor Andrásné Anikó, a Nagymarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, települési képviselő, egyben a Tájház megálmodója beszélt a helyi svábság történetéről, a sváb helytörténeti gyűjtemény létrehozásáról, a kiállított relikviákról. Anikó nagyszüleit Kelet-Németországba telepítették ki, ők többet nem is jártak itt, a szülőföldjükön. A nagymarosi sváb gyökerű családok kollektíven hosszú ideig nemigen emlékeztek eleikre (a hatalom sem igen szorgalmazta ezt), az idősebbek nem tudták feledni a kitelepítés tragikus napjait, a nyelvet sem gyakorolták.

A német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: a rendszerváltás után mind nagyobb lett az igény, hogy összegyűjtsék a helyi svábság megmaradt tárgyi emlékeit. Jómaga az egyik motorja lett a kezdeményezésnek, és az önkormányzat által megvásárolt portából kialakított Sváb Tájház hamar megtelt az ősök használati tárgyaival, személyes emlékeivel.

Ma már német nyelvet tanuló osztályaik vannak, kulturális csoportjaik működnek; a Tájház kedvelt közösségi térként ad helyet a legkülönbözőbb programoknak – ottjártunkkor éppen egy születésnapi rendezvényre készülődtek.

Ivor Andrásné fogadta a diósdi vendégeket a Tájházban

 

A sváb nagyszoba egyik szeglete

Egy míves etetőszék…

…és fűzfavesszőből font gyermekhordozó

A szomszédos Berkenye községből származó sváb szótár

A diósdi csapat a Tájház udvarán. A háttérben az óra az egykori kitelepítés időpontját mutatja

Nagymarosi panoráma. Szemben a visegrádi vár

A gyűjtemény megtekintése után a diósdi csoport végigsétált a festői Duna-kanyari településen, megnézte a csodálatosan felújított templomot, megismerkedett a szombati termelői piac felhozatalával, majd a délután folyamán részt vett az egykor Nagymaroson élt Afrika-kutató, zoológus, tanár és nem utolsósorban vadász Kittenberger Kálmán (Léva, 1881–Nagymaros, 1958) emlékére évente megrendezett Kittenberger Nap rendezvényein. A solymász- és szarvasbőgés-bemutató, az azt követő keverékkutya-szépségverseny után megkóstolták a főzőversenyen díjazott vadételeket, majd meghallgatták a XVII. Nagymarosi Fúvószenei Fesztiválon fellépő zenekarok – Bicskei Fesztivál Fúvószenekar, a Várpalotai Bányász Fúvószenekar és a helyi Dunakanyar Fúvósegyüttes – műsorát.

K. Z.

Fotók: midio.hu

Címkék: Diósd, Sváb hagyományok, svábok