A diósdi települési önkormányzat felkérésére, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Szűcs Anna képviselő és Zsidákovits Eta külsős bizottsági tag április 21–24. között az olaszországi Sulmonában járt egy európai uniós pályázati projekt ötödik találkozóján. A Key to Eu (Kulcs az EU-hoz) Projekt az Európa a polgárokért elnevezésű program része, melynek központi eleme a szolidaritás: azaz kulcs a társadalmi problémák megoldásához és Európa jövőbeli fejlődésének támogatásához. Az alábbiakban a diósdi résztvevők osztják meg az úttal kapcsolatos tapasztalataikat a midio.hu olvasóival.

 Az előzményekhez tartozik: a Sulmonába való utazást megelőzően, március 8–11. között Diósd adott otthont a projekt harmadik találkozójának. A közösségi házban megtartott konferencián – a helyi önkormányzat felkérésére – Szűcs Anna, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületének tagja tartott előadást a diósdi német kisebbség integrációjáról.

Előadás a Kék Géza Közösségi Házban

Történelmi példák a szolidaritásra

A projektben részt vevő országok – Albánia, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Görögország, Németország, Spanyolország, Magyarország és a vendéglátó Olaszország – 2-2 főt delegáltak a szakmai találkozóra. A házigazdákkal együtt tehát összesen 9 ország részvételével zajlott a program Sulmonában. A mintegy 25 ezer lakosú település Közép-Olaszországban, Abruzzo régióban, L’Aquila megyében, Róma és Pescara között fekszik.

A hadifogolytábor egyik megmaradt barakkja

Szakmai programunk első napja Sulmona önkormányzatának üléstermében kezdődött. Rövid köszöntő és a projekt bemutatását követően elvittek minket a város melletti katonai területre, ahol az első és második világháború idején hadifogolytábor (campo 78) működött. Az első világháború alatt főleg cseh, szlovák és magyar hadifoglyok voltak a táborban, a második világháborúban pedig helyi antifasiszta csapatok tagjai, valamint főként Észak-Afrikában foglyul ejtett brit, dél-afrikai, indiai katonák raboskodtak a táborban. Történészek mutatták be számunkra tábor működését; azt, hogy milyen rossz körülmények (éhinség, betegség) éltek a táborban a foglyok, valamint hogy hogyan segítette a szintén nagy szegénységben és nélkülözésben élő helyi lakosság a táborból megszökött hadifoglyokat.

Hadifoglyok által készített rajz a barakk falán

 Segítség a rászorulóknak

Délutáni programunk keretében történelmi sétára invitáltak minket, ahol megismerhettük a város történetét és történelmét. Helyi idegenvezető kíséretében megtekintettük a Santissima Annunziata Sulmona katedrálist, valamint a Palazzo dell’Annunziatát.

Az Uomo Verde (Green Man), az újjászületés szimbóluma

A következő állomás a Szolidaritás Háza volt, melyet egy olasz nonprofit szervezet, az ANFASS működtet, és ahol középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatalokkal foglalkoznak, egyelőre napközis ellátás keretében. Viszont már kisérleti jelleggel elindult a bentlakásos program is. A foglalkozások központi részét a fiatalokkal való kreatív alkotómunka teszi ki. A szakmai csapat segítségével egész évben – főleg az év ünnepeire készülve – különféle ajándéktárgyakat (pl. pólók, apró kerámiák) készítenek. Ezeket a munkákat a szervezet tevékenységét támogatni kívánók megvásárolhatják Sulmonában egy erre a célra kialakított üzletben.

Tanácskozás az önkormányzat üléstermében

A látogatást követően az olaszországi Karitász Sulmonában működő képviseletének Casa Zaccheo elnevezésű épületét tekintettük meg. A helyi Karitász anyagi nehézségekkel küzdő helyieknek, valamint külföldi országokból érkező menekülteknek nyújt elsősorban segítséget. Az elmúlt években sajnos érezhetően megnőtt azoknak a helyi lakosoknak, családoknak a száma, akik/amelyek segítségre szorulnak. A segítségnyújtást a probléma helyes felmérése és szükséges segítség megfelelő kiválasztása érdekében minden esetben személyes interjú előzi meg. A rászorulókat sokféleképpen támogatják. Példáulk kimoshatják az épületben található mosógépekkel és mosószerekkel a ruháikat, használhatják a fürdőszobákat – erre a segítségre az elmúlt években jelentősen megnőtt az igény –, az épület emeletén kialakított hálószobákban ideiglenesen ott alhatnak; anyagi helyzetük, jövedelmük és családjuk nagyságának függvényében pontokat kapnak, mely pontokat egy az épületben kialakított, ruházatot, élelmiszert, háztartási dolgokat, könyveket és iskolai eszközöket is kínáló, szupermarketszerű üzletben vásárolhatnak le.

A tanulás mint kitörési lehetőség

Szakmai programunk második napját szintén az önkormányzat üléstermében kezdtük, ahol először BCC Banca di Credito Cooperativo – első – női igazgatójának a helyi üzleti és bankrendszerrel kapcsolatos előadását hallgattuk meg. Ezt követően a településen biztosított továbbtanulási lehetőségekről tartott előadást a CPIA egyik  pedagógusa. Hogyan lehetséges szakma vagy diploma megszerzése a 16 évnél idősebb korosztály azon tagjai részére, akiknek nem volt lehetőségük középiskolában tanulni vagy egyetemre bejutni? Az állami támogatásból működő iskola lehetőséget biztosít a 16 évnél idősebb fiatalok számára a középsikolai tanulmányok befejezésére, továbbá a felnőttek számára, hogy egy speciális iskolarendszer keretében 2 év alatt szerezhessenek felsőfokú végzettséget, ami főleg dolgozó, dolgozni kényszerülő felnőtteknek ad esélyt a tanulásra. Az iskolában mód van még angol mint idegennyelv tanulására, valamint a külföldiek számára az olasz nyelv elsajátítására. Majd következett még egy előadás, mégpedig a „HeArt”, a művészet integrációjának erejéről és szerepéről.

Ovidius megidézése

Ezt követően a város szülötte, Ovidiusz (Publius Ovidius Naso, avagy röviden csak Ovidius, a római aranykor költője – sz. i. e. 43. március 20., Sulmona) szobránál részesei lehettünk az Ovidio iskola által szervezett rendezvénynek, ahol a diákok – bevonva  a 8 ország delegáltjait is – a költő Metamorphosis című művéből adtak elő egy kis részletet. A delegációk tagjai saját anyanyelvükön mondták el Ovidiusz egyik idézetét.

Az iskolások előadása

Délutáni programunk első állomása a városi színház (APS META) volt. Utána részesei voltunk egy polgári védelmi programnak, ahol önkétes tűzoltók, vöröskeresztesek, hegyi mentők, civil polgárőrök mutatták be tevékenységüket, feladataikat, amihez hozzátartozott egy közel 20 perces szimulációs gyakorlat is. Fantasztikus volt látni a gyorsaságot és a szakmaiságot.

A polgári védelmi gyakorlat résztvevői

Este a téren – megint csak az Ovidiusz szobornál – egy fergeteges koncertet hallgattunk a helyi iskolások és tanáraik előadásában. A program során többször is, többféle előadásmódban felhangzott az Európai Unió himnusza, az Örömóda, ezzel is utalva az európai államok közötti szolidarításra, az együvé tartozásra. A koncert végén meginvitáltak bennünket a Garibaldi térre, ahol zene, tánc és finom vacsora várta a delegációkat.

Ovidius megidézése

Sikeres és eredményes találkozó

A projekt résztvevőiként csak dicsérhetjük a pozitív hozzáállást és a házigazdák mérhetetlen vendégszeretetét. A programok nagyon szépen felépítettek, érthetőek és látványosak voltak, tökéletes volt valamennyin az angol szakmai nyelvi fordítás. Kiemelnénk még a projekt keretén belül Sulmona város történelmi hátterének megismerését, mert ez is sokat hozzátett a város és a kultúra megismeréséhez, valamint a partneri kapcsolat kialakításához és továbberősítéséhez.

A két diósdi résztvevő: Zsidákovits Eta (b) és Szűcs Anna

Összességében elmondható: az olaszországi találkozó, a projekt céljával összhangban, a település múltjának és jelenlegi szolidaritási, szociális programjainak ismertetésén keresztül rámutatott a szolidaritás fontosságára egy-egy településen, valamint az Európai Unión belül, illetve számba vette és bemutatta a generációkra és a kultúrára vonatkozó közös értékbázist.

Dr. Szűcs Anna – Zsidákovits Eta

Címlapkép: Sulmona, Garibaldi tér

Fotó: a szerzők felvételei és a projekt fotótára

midio.hu

 

 

 

Címkék: Diósd, EU-projekt, Olaszország, Sulmoa, Szolidaritás