“Keresed még az igazit? Ami megdobogtatja a szíved? Gyere és próbálj ki egy olyan edzést, ahol az első 25 percben remek zenére koreografált kardióedzést végzünk, majd újabb 25 perc alatt minden izomcsoportra gyúrunk. Végül egy rövid beszélgetés következik azoknak, akiknek van kedvük és további 10 percük” – szól a Body and Soul Fitness felhívása ingyenes tornájukra. Diósdon több, mint 10 éve működik ilyen csoport heti két délelőtt, ahol az időpont miatt nagyrészt az idősebb korosztály tornázik. Jövő héttől azonban a dolgozó vagy kisgyermekkel otthon lévő anyukák előtt is megnyílik a lehetőség: esti időponttal bővül az órarend. 

A csütörtök esti edzéseknek a “kisiskola” ad otthont

Január 17-től  csütörtökönként 18 órától 19 óráig is részt lehet venni a tornán, az iskola új épületében (képünkön). Az edzéseket Balassa Zsuzsanna tartja. A torna ingyenes, csupán tiszta talpú sportcipőre és egy palack vízre van szüksége annak, aki csatlakozni szeretne. A matracot és az erősítő gumiszalagot Zsuzsi biztosítja, aki szeretne, súlyzót hozhat magával.

A Body and Soul Fitness egy nemzetközi szervezet, melyet több, mint 35 éve alapítottak az USA-ban. A fitnesz edzés kardió és erősítő elemeket tartalmaz, főként nők számára, különböző erőnléti szinteken, élvezetes, ritmusos zenére. A gyakorlatok után beszélgetés következik, a zene kapcsán, lelki témákról. Mindez ingyenes, mivel a termet ingyenesen kapják a diósdiak érdekében, az edző pedig a közösséget szeretné szolgálni.

A cél, hogy a résztvevők fizikailag és spirituálisan is erősödjenek, a gyakorlatoknak, a beszélgetéseknek és a közösségnek köszönhetően. A résztvevők mindenfajta edzettség nélkül is elkezdhetik a tornát.

A Body and Soul Fitness edzői szerte a világon ugyanazt a képzést kapják, és ugyanazt a 3 havonta cserélődő, zenés koreográfiát tanulják meg tanítani, melyet profi és képzett edző-tanáraik készítenek el. Hatékony, követhető és élvezetes edzésre, valamint érdekes és mély beszélgetésekre lehet számítani egy-egy alkalmon.

Diósdon a most induló csütörtöki edzéseket Balassa Zsuzsi tartja. Hogy hogyan lett belőle Body and Soul Fitness edző, egy igazán kalandos történet. Néhány évvel ezelőtt a diósdi amerikai iskola híres garázsvásárán nézelődött, keresztlányainak keresett játék-laptopot (és talált is, 600 forintért). Közben egy nagyon szép sötétkék selyemcipőt is megpillantott az egyik árusnál.

“Eredetileg koszorúslány cipő volt és 500 forintért árulták. Meg szerettem volna venni, de az amerikai hölgy, aki árulta, nem találta a párját. Később visszanéztem, még mindig nem volt meg a cipő párja. Egy óra múlva újra arrafelé sétáltam, de a cipő nem került elő. Hagytam névjegyet, megbeszéltük, ha megtalálja a cipőt, keresni fog. Hamarosan csörgött a telefonom. Amint hazaért, meglett az elveszett fél pár cipő.”

Így a cipő miatt hamarosan találkoztak, beszélgetni kezdtek. Szóba került a sport és a hétköznap délelőttönkénti Body and Soul Fitness óra, amit az amerikai hölgy tartott a diósdi közösségi házban. Így ismerkedett meg Zsuzsi ezzel a mozgásformával, mert természetesen kipróbálta a tornát.

“Elmentem az egyik órájára, nagyon tetszett, így elkezdtem én is tornázni. Később megkérdezett, szeretnék-e edző lenni. Mondtam, hogy nem, mert nem tudnám megtanulni a koreográfiát.”

De járt tovább éveken át. Majd az edző hazautazott néhány évre az USA-ba és a helyébe lépő új edző is Zsuzsinak szegezte a kérdést, nem szeretné-e kipróbálni az edzőséget. “Láttam, hogy mennyire elfoglalt, háromgyerekes anyaként mindig rohan, sokat utazik. Szerettem volna könnyíteni a helyzetén, ráadásul amikor elutazott, a tornára járók szomorkodtak, hogy elmarad az óra. Elvállaltam.” Kiderült, hogy nem volt mitől tartani, hiszen jól megy a koreográfia, ráadásul nagyon élvezi, hogy órákat tarthat. Zsuzsi úgy érzi, mivel gyerekei nagyok már, az edzősködés jó alkalom azok felé is szolgálni, akik nappal dolgoznak és csak este érnének rá mozogni. Ez meg is valósul: hamarosan megtartja az első csütörtöki órát.

Zsuzsi edzőtársa, Dana Dove, Jamie, korábbi diósdi edző (az alapító menye), Jeannie Blocher alapító és Zsuzsi egy belgiumi csapatépítésen

“Ha edzett vagy, ha nem, ha hívő vagy, ha nem, érted dolgozunk, hogy te is fejlődj testben és lélekben egyaránt!” – vallják a szervezet tagjai és szeretettel várnak mindenkit kedden és csütörtökön 8.30-tól 10 óráig a Kék Géza Közösségi Házban, csütörtökönként 18 órától pedig a “kisiskolában” (Diósd, Petőfi utca 40.).

A tornával kapcsolatban további információ Balassa Zsuzsánál, a 0630/6707075 mobilszámon kapható.

Sz. K. N.

A kiemelt képen: A két jelenlegi (bal oldalon: Dana Dove, jobb oldalon: Balassa Zsuzsanna) és a korábbi diósdi edző (középen)

Fotók: Balassa Zsuzsanna és midio.hu

Címkék: Diósd, torna