Bár a lakosságszám növekedésének következtében lassan hat éve városlakók lettünk, talán mégis falusias jellege miatt szeretjük legtöbben Diósdot. Mint amikor szerda délelőttönként felpezsdül az élet a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban: óvodás csoportok és az általános iskola alsó tagozatának osztályai kelnek útra és sétálnak el a Tájházba, hogy megkóstolják a farsangi fánkot, amit porcukorral, házi lekvárral és meleg teával kínálnak a kedves vendéglátók.

Ovis csoport érkezik

Az önkormányzat szervezésében ötödik éve várják a gyerekeket és előzetes bejelentkezés alapján a felnőtt érdeklődőket is az immár hagyományossá vált fánksütésére. Vagyis inkább fánkevésre.

A Német Hagyományőrző Egyesület tagjai szeretettel sütik a fánkokat, kicsiknek és nagyoknak

 

“A fánk receptjét el szeretném kérni, a fiam a legutóbbi fánkozás óta folyamatosan ezt kéri” – írta egy diósdi anyuka Facebook-oldalunkon, így utánajártunk, hogy készítik a fánkot a Tájházban.

 

Szücs Anna alpolgármester asszony – a program ötletgazdája és főszervezője – megosztotta velünk a receptet, hogy otthon is készülhessen a finomságból.

“Mi kilónként dagasztunk, alkalmanként 20 kg lisztből. Egy adag hozzávalói: 1 kg liszt, maroknyi porcukor, csipet só, kevés sütőrum, 3 tojás sárgája, 1-2 dl olaj, kb. 7 dl tej, 2 csomag porélesztő. Inkább a kenyértésztához hasonló keménységű tésztát dagasztunk, mert ilyen mennyiségben könnyebb vele dolgozni. Kelesztés után kiszaggatjuk nagyobb formával, a közepét pedig egy kisebbel. Olajozott tálcán tovább kelesztjük és kelés után sütjük. Porcukorral megszórjuk és házi lekvárral kínáljuk. Örömteli sütögetést és jó étvágyat kívánok: Anna”

Ilyen finom!

Sz. K. N.

Fotók: midio.hu

Címkék: Fánk, Farsang, Tájház