Az összes német tartományban maszkviselési kötelezettséget vezetnek be a koronavírus-járvány miatt. A kötelezettség az ország legnagyobb részén április 27-étől érvényes. A szájat és az orrot takaró maszk – vagy sál, kendő, egyéb házilagos készítésű vagy kisipari gyártású alkalmatosság – viselése a közösségi közlekedésben és a kiskereskedelmi üzletekben kötelező.

Diósd német partnertelepülése, Alsbach–Hähnlein polgármestere, Sebastian Bubenzer Facebook-oldalán tájékoztatta a polgárokat a döntésről és az azzal járó szabályokról.

Sabastian Bubenzer polgármester

„Liebe Mitbürgerinnen, liebe Mitbürger,

ab Montag (27.04.2020) gilt in Hessen eine #Maskenpflicht. Was bedeutet das konkret für uns?

Die Pflicht zum Tragen eines einfachen Mund-Nasen-Schutzes gilt hier:

 bei der Nutzung von Bussen, Bahnen und Straßenbahnen
beim Betreten von Geschäften sowie Bank-, Sparkassen- und Postfilialen

Diese sogenannten #Alltagsmasken haben sich schon viele Menschen besorgt, selbst eine genäht oder sich nähen lassen. Auch ein Schal oder ein Halstuch, welches Mund und Nase bedecken, reichen als Schutz im Sinne der Landesverordnung aus.

A tartományi kormányok vezetői rendre hangsúlyozzák, hogy a március közepén bevezetett korlátozásokkal sikerült lassítani a vírus terjedését, de a veszély nem múlt el, a járványhelyzet törékeny, ezért csak a maszkviselési kötelezettséggel és a fertőzéshigiéniai szabályok következetes betartásával együtt lehet ismét szélesebb teret engedni a társadalom és a gazdaság működésének.

Ugyancsak érvényben marad a társas távolságtartás szabálya, ami a német tartományokban szokásos meghatározás szerint azt jelenti, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt a lakásán kívül, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél méter távolságot kell tartani.

Tartós veszélyre figyelmeztet a Robert Koch országos közegészségügyi intézetet (RKI) is, számításaik szerint Németország továbbra is a járvány erősödése és lassú lecsengése közötti határon áll. Ezt jelzi, hogy a vírus reprodukciós rátája (R0) – amely megmutatja, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a kórokozót – változatlanul 0,9, vagyis majdnem minden fertőzött megfertőz még valakit.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint kéthetente értékelik a járványhelyzet alakulását, és döntenek a további teendőkről. A legutóbbi tanácskozást április 15-én tartották, a következő április végén lesz.

A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) április 22-éig országszerte 145 694 ember szervezetében mutatták ki, ami 2237 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 4200-zal 99 400-ra emelkedett. A Covid-19 betegségben 4879 igazolt fertőzött halt meg, ez 281-gyel haladja meg az egy nappal korábbit.

K. Z. 

midio.hu

Forrás: Facebook, MTI

Fotó: MiDió-archív és Facebook

Címkék: Alsbach, Diósd, Testvérváros