Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke Optimális karácsony címmel adja közre adventi gondolatait a Honvéd Altiszti Folyóirat idei 6. számában. Az alábbiakban az írás egy részletét közöljük.

Most, 2020 karácsonyán minden generációnak meglesznek a maga kihívásai, melyekkel meg kell küzdeni. A gyermekeknek nem lesz a megszokott, nagy családi karácsony, amikor eljönnek a nagyszülők, a rokonság, és lehet nagyokat játszani, kilépni a hétköznapok rutinjából, a szűk családból, és együtt ünnepelni. Számos szülőnek nagyszülői segítség nélkül kell „végigcsinálni” a szolgálati helyen az év végi hajtást, ugyanakkor vásárolni, foglalkozni az otthon tanuló gyermekkel és mindemellett készülni az ünnepre. A déd- és nagyszülőknek meg kell barátkozni, illetve el kell fogadni az egyedüllét gondolatát, a gyermekek, unokák hiányát, és sok esetben azt a sajátságos félelemet is, amely a járvány egyik következményeként jelen van közöttünk.

Nem lesz egyszerű időszak ez senkinek sem, ugyanakkor, ha nagyon tudatosan, lélekben felkészülünk erre a karácsonyra, akkor – ha ideális megoldást nem is – egyfajta kiutat mégis találhatunk ebből a nem mindennapi helyzetből. Segíthet bennünket ebben a Szentírás, ahol az a kép tárul elénk, hogy az „első karácsony” sem volt ideális. A gyermekéért aggódó Mária, aki elhagyva otthonát, megszokott környezetét – mai szóval komfortzónáját – házról házra járt, de senki sem fogadta be őket. Betlehem ábrázolásaiban szinte mindig ugyanazokat látjuk: a jászolban fekvő gyermek Jézust, Máriát, Józsefet, a pásztorokat és a környezetbe illő állatokat.

Karácsony különössége ugyanakkor mégsem ez, hanem hogy a „Fájdalmak Emberét” hozza a világra Mária. Mert, ahogy egy gondolkodó megfogalmazta: A karácsony az emberré válás ünnepe, de éppen ezért a betlehemi jászol fáját beárnyékolja a Golgota keresztjének fája, mert a karácsonyban benne van a nagypéntek sötétsége, magánya, a Golgota gyötrelme, szenvedése, de benne van húsvét fénye, békéje, és dicsőséges győzelme is. Karácsony és húsvét összetartoznak, mert az ok, aki miatt, és akiért ezek az ünnepek kialakultak, ugyanaz a személy: Jézus Krisztus. Nélküle az ünnep nemcsak értelmetlenné, nehézkessé, de feleslegessé is válik. […]

Betlehem tábori körülmények között

Berta Tibor ezredes

midio.hu

Címlapkép: Berta Tibor meggyújtja az adventi koszorún az  egyik gyertyát

Fotó: Katolikus Tábori Püspökség és archív

 

Címkék: Advent, Berta Tibor, Karácsony, Katolikus Tábori Püspökség