Szeptember 21-én, szombaton rendezik a „diós” nevű települések XIII. találkozóját Dióskálon, melyen Diósd küldöttsége is képviselteti magát.

 

Az ötletgazdák a gyenesdiásiak voltak

A Diós nevű települések találkozóját több mint egy évtizede a Forrásvíz Természetbarát Egyesület ötlete alapján Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere kezdeményezte. Azóta már határon túli települések is bekapcsolódtak az évenkénti programba.

– Jellegzetes volt községünkben a dió, a 16–17. században Diósként is emlegették a települést. Próbáltunk egy olyan rendezvényt megvalósítani, mely nemcsak egyfajta találkozó, hanem általa erősödik a nemzeti összetartozás, a kulturális csoportok közötti együttműködés, mint a dióhéjba zárt mag. Hiszen az élet csírája a kultúra, az identitástudat, a civil közösségek ereje – idézte fel a célokat Gál Lajos polgármester egy korábbi interjúban. 2006-ban Bereczky Csaba fafaragóművész készített egy vándordiót, melyet mindig az a település kap meg, mely a következő találkozónak otthont ad.

Merre gurul a dió?

 

Az idén Dióskál a házigazda

Ezt követően 2010-ig minden esztendőben találkozott a találkozókon részt vevő hat település, Gyenesdiás, Diósd, Diósgyőr, Dióskál, Diósviszló és Diósjenő, melyek között szoros barátság alakult ki. 2010-ben Diósjenő kapta meg a rendezés jogát. Ekkor javasolta Tóth János, Diósjenő polgármestere a helyi képviselő-testületnek, hogy terjesszék ki a Kárpát-medence „diós” településeire is a meghívást. Így sikerült Felvidékről Diósförgepatony települést, Dél-vidékről Zentagunarast vagyis Novo Orahovot (Újdióst), Erdélyből Bihardiószeget meghívni a találkozóra. Az óta minden évben határon túli magyar települések is részt vesznek a találkozón. Minden évben más város, község adhat helyszínt az eseménynek, a polgármesterek döntik el, hogy hová gurul a dió.

Az idén ismét Dióskál a rendezvény házigazdája. A résztvevők a vendéglátók mellett: Diósd, Diósjenő, Diósviszló, Gyenesdiás, Zentalugas, Diósförgepatony és Bihardiószeg. A találkozó fő célja, a hagyományok ápolása és megőrzése, a tájegységek gasztronómiai különlegességeinek kóstolása, de legfőképpen egymás megismerése, a barátság elmélyítése.

Diósd utoljára 2017-ben fogadta a „diósokat”.

Egy korábbi rendezvény plakátja

 

Diósd is bemutatkozik

Városunk delegációjának idei útját, mint az első találkozó óta mindig, az önkormányzat szervezi. A mintegy 80 résztvevő zöme a helyi civil szervezetek képviseletében lesz jelen a találkozón. A kulturális programban fellép a Naprózsafa Táncegyüttes, a diósdi Történelmi Bajvívó Egylet, a Diósdi Hagyományőrző Klub népdalköre. Ott lesznek a Német Hagyományőrző Egyesület tagjai is, akik sváb savanyúkáposztás csirkével kínálják a résztvevőket. A diósdi amatőr cukrászok is beneveznek diós édességükkel a süteményversenybe.

 

K. Z.

Címkék: diós települések, Diósd, Dióskál