A tavalyi kényszerszünet után az idén az ötletadó Gyenesdiás adott otthont a Diós nevű települések XIV. találkozójának, melyen városunk küldöttsége is részt vett, ráadásul a diós sütemények versenyének első helyét is sikerült elhoznunk.

Egy kis visszatekintés

 A Diós nevű települések találkozóját több mint egy évtizede a Forrásvíz Természetbarát Egyesület ötlete alapján Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere kezdeményezte. Azóta már határon túli települések is bekapcsolódtak az évenkénti programba.

Diósd legutóbb 1997-ben volt a rendezvény házigazdája

Ezt követően 2010-ig minden esztendőben találkozott a találkozókon részt vevő hat település, Gyenesdiás, Diósd, Diósgyőr, Dióskál, Diósviszló és Diósjenő, melyek között szoros barátság alakult ki. 2010-ben Diósjenő kapta meg a rendezés jogát. Ekkor javasolta Tóth János, Diósjenő polgármestere a helyi képviselő-testületnek, hogy terjesszék ki a Kárpát-medence „diós” településeire is a meghívást. Így sikerült Felvidékről Diósförgepatony települést, Dél-vidékről Zentagunarast, vagyis Novo Orahovot (Újdióst), Erdélyből Bihardiószeget meghívni a találkozóra. Az óta minden évben határon túli magyar települések is részt vesznek a találkozón. Minden évben más város, község adhat helyszínt az eseménynek, a polgármesterek döntik el, hogy hová gurul a dió.

Legutóbb, 2019-ben Dióskál volt a rendezvény házigazdája. A résztvevők a vendéglátók mellett: Diósd, Diósjenő, Diósviszló, Gyenesdiás, Zentalugas, Diósförgepatony és Bihardiószeg. A találkozó fő célja, a hagyományok ápolása és megőrzése, a tájegységek gasztronómiai különlegességeinek kóstolása, de legfőképpen egymás megismerése, a barátság elmélyítése. Diósd utoljára 2017-ben, a XI. találkozón fogadta a „diósokat”.

Elhoztuk a sütiverseny fődíját

Az idén augusztus 27-ére, szombatra hívták a „diósokat” a Balaton-parti Gyenesdiás településre. Az utazó delegációt az önkormányzat képviselői mellett zömmel két helyi civil szervezet, a Diósdi Hagyományőrző Klub és a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület tagjai alkották.

Városunk standja

Mindenkinek ízlett a diósdi gulyás

A diósdiak standján a találkozó résztvevői a kiállított tablók és kiadványok révén megismerkedhettek településünk múltjával és jelenével. Német Hagyományőrző Egyesület gulyást főzött, amit megkóstolhatott a többi résztvevő is, mi pedig a többiek ételspecialitásait ízlelhettük meg. A találkozók fénypontja minden alkalommal a diós sütemények versenye, melynek első díját az idén sikerült elhoznunk. A 2018-ban indult MiDió (Mi Diósdunk – Egy lap, nem csak diósdiaknak) információs, helytörténeti és családi portál felkérésére, a ZsuzsiSüti, azaz Rózsa-Braun Zsuzsanna által készített torta végzett az első helyen, de a Diósdi Hagyományőrző Klub két tagjának süteményét is díjazta a zsűri.

A találkozó résztvevői

Polgármesterek a határon inneni és túli összefogásért

A diós sütemény is összeköt

A diósdi torta ízlett a legjobban

A találkozón arról is döntöttek, hogy jövőre a délvidéki Zentegunarason, vagyis Novo Orahovon (Újdióson) rendezik meg a Diós Települések XV. Találkozóját.

(A rendezvény történetéről itt írtunk a midio.hu-n.)

midio.hu

Fotó: Facebook

 

 

Címkék: diós települések, Diósd, MiDió torta