A Diósdi Társaskör Egyesület szeretettel hívja és várja a zenekedvelőket Házimuzsika című sorozatának következő programjára. A február 16-án (csütörtökön) 19 órakor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében kezdődő est vendége Peller Károly, a Budapesti Operettszínház művésze lesz.

A magyar nemzeti értékek, a hungarikumok sorában előkelő helyet foglal el a magyar operett.  De hogy mi is az operett, s ezen belül a magyar operett, arra az est művész vendége, Peller Károly adja meg a választ szóban és dalban. Könnyed, fülbemászó, de operai igénnyel megírt dallamokkal átszőtt történet, sok humorral – e rövid leírás nagy vonalakban jellemzi a műfajt. Párizs, Bécs és London színházai is játszottak operettet, de a zenetörténészek szerint a ma ismert, játszott formáját – megerősítve a legnagyobb sikereket kiváltó táncos-komikus– szubrett-vonallal – a magyaroknak köszönhetően nyerte el. Szerte a világon, filmen, színpadon, rádióban vagy televízióban gyakran csendülnek fel a magyar szerzők operettmelódiái, köszönhetően Kálmán Imrének, Lehár Ferencnek, Ábrahám Pálnak és Huszka Jenőnek, és természetesen a mai magyar operett-játszásnak.

Jelenet a Mágnás Miska című operettből

A meghívott vendég, Peller Károly 1979-ben született Budapesten. A Budapesti Operettszínház Zenés-színészképző Stúdiójában végzett (színészmesterség, klasszikus ének, balett, jazz, sztepp) 1998-ban, azóta a színház egyik vezető szólistája táncos-komikus szerepkörben. 1998 és 2001 között több szerepet játszott vendégként a Győri Nemzeti Színházban. 2006 és 2009 között a bécsi Volksoper vendégszólistája. A 2014–15-ös évadban a Debreceni Csokonai Színházban és a Nagyváradi Szigligeti Színházban vendégszerepelt. Fellép prózai, operett- és musicalszerepekben is. Szerepei nagy részét németül is játssza. Részt vett Oleg Tabakov és Daniel Mesguich színészmesterség-kurzusain. 2013–2016 között elvégezte a Színház és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor képzését.

A program – amely Diósd Város Önkormányzata támogatásával jött létre – ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel látnak.

 

(Az est vendége, Peller Károly a napokban pályázta meg a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztát. Erről a Fidelio portálon olvashatunk.)

midio.hu

Fotó: Peller Károly weboldala

Címkék: Diósd, Házimuzsika, Peller Károly, Társaskör