Gergely Virág Emese zongoratanár az érdi Lukin László Zeneiskolában, valamint aktív tagja a szintén érdi Harmónia Vegyeskarnak, ahol az éneklés mellett zongorakísérői feladatokat is ellát. Kisgyermekes anyukaként jelenleg otthon van hét hónapos kislányával, nagyobbik gyermeke nemrég kezdte az óvodát. Bár zenetanári munkájában most szünetet tart, a kóruséneklést kislányai születése után sem hagyta abba, mindkettővel egész pici koruktól együtt jártak a próbákra.

Virágnak első kislánya születése óta „lelassult” az élete, ezért is érezte úgy, hogy kell valamilyen elfoglaltság, ami egy kicsit kikapcsolja. Az otthoni kézműveskedés mellett mindig is foglalkoztatta az a gondolat, hogy mi lesz a munkába állás után, hiszen a zeneiskolai munkaidő nem kedvez a kisgyermekes anyukáknak. A tanórák kizárólag délután folynak, belenyúlva az esti órákba. A válasz egy nyugodt hétvégi este, egy hirtelen ötletből pattant ki. Előzménye, hogy a kislányával többször is voltak a Művészetek Palotájában Babakoncerten, amit mindketten nagyon élveztek. Innen jött az ihlet, hogy ezt a fajta babakoncertet, helyben, ő is meg tudná szervezni egypár hangszeres kollégával együtt, hiszen nagyon sokan nem jutnak el a Műpába.

Náhány nap alatt összeállt a koncepció. Virág kíváncsiságból lefuttatott egy online felmérést közösségi fórumokon, melynek célja az igényfelmérés volt. Mint elmondta, meglepően sokan válaszoltak rá és üdvözölték az ötletet. A szervezőmunka ezzel nem ért véget, hiszen a kollégáit is rá kellett beszélnie az együttműködésre. Mindez 2017 tavaszán történt.

Az első Babakoncertet 2017. június 1-jén tartották meg Berg Andrea zongorista kolléganőjével a Szepes Gyula Művelődési Központban. Az első bemutató nagy sikerrel zárult, sok pozitív visszajelzést kaptak. A kedvező fogadtatáson felbuzdulva más helyszíneken is megfordultak, így pl. Tárnokon, Dunaharasztiban, Érdligeten, valamint Százhalombattán a Barátság Kulturális Központban. A koncerteken egy másik kolléganője, Petrus-Bölöni Júlia is közreműködött, aki fuvolajátékával bűvölte el a kicsiket.

Virág elmondta: kislányai fejlődésén látja, mennyire meghatározó, milyen zene veszi körül a kicsiket. A rengeteg éneklés, minőségi és igényes zene, amit hallanak, meghozza a gyümölcsét, hiszen a zene a szellemre és a lélekre egyaránt hat. Az egész élet csupa rohanás, mindenki fejvesztve pörög, és sokan versenyt űznek ebből az életmódból, ami sajnos negatívan hat a legkisebbekre.

A babakoncerteken Virágék félórás műsort adnak, melyet „hangszersimogató” követ. Legközelebb Érden lépnek fel; a november 23-án 10 órakor kezdődő bemutató lesz az első őszi koncert (az érdi Lukin László Zeneiskolában, Felső utca 45. szám alatt), ahol négykezes feldolgozásokat szólaltatnak meg Berg Andreával.

A koncert során gyermekdal-feldolgozásokat és könnyű, emészthető klasszikus műveket hallhatnak az érdeklődő családok. Virág szeretné rendszeresíteni ezeket a hangversenyeket, hiszen meggyőződése, hogy „a babakoncerteken hallott hangszeres zene balzsamként hat a kicsik lelkivilágára”.

(Kapcsolat, infó: a Babakoncert Érden és környékén oldalán)

midio.hu

Címkék: Babakoncert, Érd, Zene