Jeffrey D. Sachs, az ENSZ főtitkárának különleges tanácsadója gondolatai a vallási vezetők 2019. évi béketalálkozóján Madridban: 

“Elég gazdagok és tájékozottak vagyunk ahhoz, hogy véget vessünk minden szegénységnek, éhezésnek.” (J. F. Kennedy)

A világon az egy főre jutó átlagos éves jövedelem 11 ezer dollár, mégis egymilliárd ember él mélyszegénységben. Ha a gazdag országok az éves jövedelmük egy százalékát odaadnák a szegény országoknak, megszűnne a mélyszegénység. Idén 5 millió gyermek fog meghalni ötéves kora előtt, mert szülei, közössége nem képes eltartani. Ezt annak az egy százaléknak az egytized részéből meg lehetne akadályozni, mint ahogy azt is, hogy 260 millió gyerek nem járhat iskolába. A világ tizenöt leggazdagabb embere a jövedelméből 200 millió gyermeket taníttathatna. „Jeffrey Bezos, Bill Gates, Bernard Arnault, Warren Buffett, Mark Zuckerberg és mások: cselekednetek kell!”

Az Egyesült Államok háromnapi katonai kiadásából véget lehetne vetni a maláriának, ötnapi összeg pedig együtt fedezné az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni harcot. Ha az illetékesek egy hosszú hétvégére elmennének nyaralni, megoldódna ennek az egészségügyi kérdésnek a finanszírozása.

Használnunk kell az Istentől kapott értelmünket. Mondjuk el a világ milliomosainak, hogy a világ mindenkié, vagyonukból az éhezőket, a betegeket kell segíteniük.

Forrás: Magyar Kurír

Fotók: pixabay.com