Ötvenhárom Pest megyei önkormányzat nyert el több mint 9,2 milliárd forint hazai fejlesztési forrást a települések bölcsődei ellátásának fejlesztésére, korszerűsítésére – adta hírül az MTI.

A bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatására még 2018-ban megjelent pályázati kiírás célja a kevés szolgáltatást kínáló és bölcsődei férőhelyhiánnyal küzdő Pest megyei településeken az önkormányzati tulajdonú bölcsődék, minibölcsődék és többcélú óvoda-bölcsődeként működő intézmények bölcsődei, minibölcsődei férőhelybővítése, felújítása volt. A konstrukció keretében felújítás esetén maximum 100 millió forint, új bölcsőde építése esetén pedig maximum 400 millió forint állami támogatásra lehetett pályázni.

A pályázati kiírásra 53 pályázatot nyújtottak be, 9,2 milliárd forint támogatási igénnyel. A nyertesek listáját böngészve kiderül, több környékbeli település is sikeresen szerepelt a pályázaton. Törökbálint  és Érd 400-400, Biatorbágy 159, Tárnok 190 milliós forintos támogatásból bővítheti bölcsődei helyeit.

A Pest megye célzott fejlesztését szolgáló program keretében a napokban jelent meg bölcsődefejlesztésre egy újabb (2,5 milliárd forint összegű) pályázati kiírás, amelyre a támogatási kérelmeket 2019. augusztus 27-én reggel 8 órától nyújthatják be a pályázók a www.allamkincstar.gov.hu oldalon.

 

Mivel Diósd nem szerepel a most kihirdetett pályázat nyertesei között, levélben fordultunk kérdéseinkkel a diósdi polgármesteri hivatalhoz.

  1. Milyen a bölcsődei helyzet Diósdon, szükség van-e férőhelybővítésre?
  2. Pályázott-e a település a most zárult pályázaton?
  3. Pályázunk-e az augusztusi beadási határidős újabb pályázaton? Ha nem pályáztunk és nem is pályázunk, mi az oka? Nincs pluszférőhelyre szükség, avagy nem áll rendelkezésre a szükséges önrész?

 A kérdéseinkre adott írásbeli válaszból kiderül, hogy Diósdon és a környéken az önkormányzati bölcsőde mellett több magánbölcsőde is létrejött az elmúlt években. A közelmúltban a magánbölcsődék működésének feltételrendszere jelentősen megváltozott, s emiatt több intézmény is óvodává alakult. Ennek következtében Diósdon is jelentősen szűkült a 3 év alatti gyermekek bölcsődei ellátásának lehetősége.

A 2018-ban meghirdetett és idén nyáron elbírált bölcsődepályázaton (melyről cikkünk elején írunk – K. Z.) a diósdi önkormányzat több oknál fogva nem indult. Az egyik meghatározó ok: a pályázati kiírás szerint 30 napon belül kellett volna beadni a dokumentációt az engedélyes tervekkel együtt, amelyek nem álltak rendelkezésre; a tervezői ajánlat megkérése, illetve maga a bölcsőde tervezése ennél hosszabb időt vesz igénybe.

A portálunknak küldött válasz szerint Diósdon jelenleg 35–50 új bölcsődei férőhelyre lenne szükség. A 2018-as pályázaton maximum 400 millió Ft-ot nyerhetett volna az önkormányzat, 15% önrész biztosítása mellett, tehát 60 millió Ft-ot kellett volna hozzátenni saját erőként a pályázott összeghez. Tavaly szeptemberben még nem látszott, hogy jó pénzügyi évet fog zárni idén tavasszal az önkormányzat. Mivel a költségvetés tervezésénél más fontos beruházásokra is tekintettel kellett lenni – gyalogátkelők, ravatalozó, járdák, útjavításokra –, a pályázathoz szükséges önrészt biztosítása nehézségekbe ütközött volna.

Az idei pályázaton viszont részt kíván venni Diósd is. Bogó László polgármester a midio.hu-nak elmondta: „A pályázat 08.27-én nyílik és 30 napig lehet beadni a pályázati dokumentációt, így most két hónap áll rendelkezésünkre. Folyamatban van a tervező cégekkel az egyeztetés. Reméljük, hogy sikerül megteremtenünk a feltételeket a dokumentáció benyújtására. Bízunk benne, hogy az idei pályázaton sikeresen szerepelünk.”

K. Z.

Képeink illusztrációk. Pixabay.com

Címkék: Bölcsőde, Diósd