A Budakeszire zúduló átmenő forgalom nagysága elérte az út kapacitásának 176 százalékát, és az elkövetkező években várhatóan még rosszabb lesz a helyzet. A környéken élők petíciót írtak az illetékes minisztériumnak, állami vállalatoknak – írja a budapestkornyeke.hu agglomerációs portál cikkében.

A Budakeszi és a Zsámbéki-medence közlekedésének javításáért címmel megfogalmazott petíciót már több mint ezren írták alá az interneten. Az aláírók a közút kezelését ellátó Magyar Közútkezelő Zrt., a közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, valamint a közúti fejlesztéseket végző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetőit arra kérik: tegyenek meg minden Budakeszi és a Zsámbéki medence közlekedésének, ezen belül a tömegközlekedésének javításáért.

A petíció a Magyar Közútkezelő Zrt. 2015-ös hivatalos forgalomszámlálása alapján a Budakeszi Himnusz szobránál az óránként 2115 gépjármű halad át, ami 176%-a az út normál kapacitásának (ez 1200 gépjármű/óra lenne). Ráadásul a napi 21 020 járműből 2134 kisteherautó, 366 pedig nagyteherautó.

A beadvány hangsúlyozza: a budakeszi Fő utca és a Budakeszi út nem bír el további forgalomnövekedést. A közlekedés javítása érdekében az érintett önkormányzatok több tanulmányt és tervet is készítettek. Javasolták buszsáv létesítését Budakeszin a Fő utcán és Budapesten a Budakeszi úton, elkerülő út építését Budakeszin, mely elkerüli Budakeszi lakott településrészét, az M0-ás nyugati szakaszának megépítését (amely tervszinten napirenden van, bár a nyomvonalról és a műszaki megoldásokról eltér a szakemberek és a környéken élők véleménye – a szerk.), vasúti kapcsolat kialakítását Budakeszi és Kelenföld között.

A rossz tömegközlekedés, a buszok menetideje és telítettsége egyre több embert kényszerít arra, hogy gépkocsival közlekedjen lakóhelye és Budapest között. Budakeszi Fő utcáján áthaladó gépkocsik száma lassan eléri az ideális mennyiség kétszeresét. Ha ez nem változik, a forgalom növekedése lassan olyan mértéket ölt, hogy azt sem a lakosság, sem maga az út nem fogja tudni elviselni.

A budakeszi helyzet súlyos, de sajnos nem egyedi, az agglomeráció számos települése, köztük Diósd is hasonló problémákkal küzd. A reggeli és délutáni csúcsidőben városunkban is szinte áll a forgalom, a türelmetlen autósok egy része pedig a belterületi szűk utcákon áthaladva igyekszik gyorsítani a haladást – nem ritkán balesetveszélyt okozva.

midio.hu

Címlapkép: www.amikisvarosunk.hu

Címkék: Budakeszi