Diósd is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét szeptember 16–22. között zajló rendezvényeihez. Szeptember 17-én szombaton családi futónapot és kerékpáros oktatást tartottak a városban.

Fontos cél a teljes klímasemlegesség elérése 2050-ig, aminek megvalósításában kiemelt szerepet játszik a közlekedés zöldítése, hiszen Magyarországon a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés felel. Idén szeptember 16. és 22. között huszonegyedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon. Bár  2020-ban  a Covid–19  világjárvány miatt elrendelt  biztonsági  korlátozások nem kedveztek a Mobilitási Hét programjainak – ekkor csupán 39 hazai önkormányzat csatlakozott a  kampányhoz –, tavaly már 238 hivatalosan regisztrált település szervezett rendezvényeket.

Idén is megrendezik az autómentes napot az Európai Mobilitási Hét keretében. Az idei, szeptember 22-i esemény azonban némileg más lesz, mint az eddig megszokottak. Vitézy Dávid, közlekedésért felelős államtitkár a Facebook-oldalán jelentette be az Egy jeggyel bárhova elnevezésű akciót most csütörtökre, aminek keretében ha egy utas csütörtökre bármilyen távra szóló helyközi MÁV-Start, Volánbusz, GYSEV, MÁV-HÉV jegyet vált, azzal egész nap, bármilyen hosszú távon, tetszőleges számban lehet utazni Magyarország területén a nap végéig. Posztjában Vitézy részleteket, apróbb kiegészítéseket is közöl, például, hogy gyorsvonati pótjegyet nem, de IC pótjegyet, helyjegyet vagy épp a távolsági buszos kényelmi felárat külön meg kell váltani, illetve, hogy 1. osztályra váltott távolsági jeggyel csak azon a vonaton lehet első osztályon utazni, melyre a jegy szól. Az akció hivatalos elérhetősége a MÁV oldalán található meg, ahol egyéb részletek is olvashatók.

Szeptember 17-én a Diósdi Földön Futók szervezésében került sor a Diósdi Családi Futónapra. Az eső ellenére sok család vett részt a spoteseményen. „A futók legyőzték a métereket, erősítették akaratukat, hogy le tudják futni a távot! Egy közös közösségi élményben volt részük ma a diósdiaknak, családoknak, kicsiknek, nagyoknak. Köszönjük a Diósdi Földön Futók Egyesületének a szervezést, az önkéntes segítőknek, a rendőrségnek, a polgárőrségnek a segítséget!”– írta közösségi oldalán a város polgármestere, Spéth Géza, aki  Vanek Tamással együtt megnyitotta a futónapot.

Ugyanezen a napon a Superior Racing Team az általuk épített KRESZ- és ügyességi pályán tartott kerékpáros oktatást az iskolai kézilabdapályáján.

Az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak közreműködésével az iskolában a környezettudatosságról, kerékpáros közlekedési ismeretekről lesznek előadások a gyerekeknek.

Szeptember 22-én az autómentes napon, a Diósdiak Diósdért Egyesülettel közös szervezésben bringás reggelivel várják az iskolába gyalog vagy biciklivel érkezőket.

Az alábbi fotók a családi futónapon készültek.

 

midio.hu

Fotó: dr. Varga Dániel felvételei

 

 

Címkék: 2022, Diósdi Családi Futónap, Európai Mobilitási Hét