Nem tudom, ki hogy áll, nálam türelemből kell még feltankolni. Nem a többiekkel szemben. Hanem magammal.

Egyszerűen nem tud minden kész lenni. Az ősrégi tanács, miszerint állítsunk fel fontossági sorrendet, most egy nagyot lépett előre. Közöltem a családdal, hogy mostantól nincs vasalt ruhánk. Nem, nem fogok éjfél és hajnali kettő között vasalni. Nem foglalkozom vele, hogy a pólóm nem makulátlanul áll. Az ágy nem vet ki magából vasalatlan pizsamában. A konyharuhák sem sértődnek meg, ha némileg gyűrötten kerülnek a konyhába, tutira veszem, hogy ugyanúgy lehet majd velük törölgetni. Megjegyzés: a gyerekek eddig sem foglalkoztak ilyen baromságokkal, és őszintén szólva, a férjemet sem izgatja ez a kérdés.

Ennek kapcsán: nem mosok mindennap. Két-három naponta, pedig öten vagyunk, de hogy mindenki itthon van, és az idő is jó, nem fogy annyi ruha. Megjegyzés: a gyerekek eddig sem foglalkoztak ilyen baromságokkal, hogy mindennap mosni-teregetni kell.

Nem fogok mindennap takarítani. Egyedül a konyhát próbálom szinten tartani, mivel állandó használatban van. A többibe meg beszállnak a gyerekek, miután tájékoztattam őket, hogy egyedül nem fogom tudni mindezt elvégezni, és őszintén szólva, nem is akarom. Mellesleg, a konyhában is segítenek. Amelyik előbb elkészült az iskolai feladatokkal, ki-be pakolhatja a mosogatógépet, illetve megteríthet. Megjegyzés: a gyerekek eddig sem foglalkoztak ilyen baromságokkal, hogy makulátlan-e a padló, vagy hogy mindenhol letöröltem-e a port.

Nem főzök mindennap. Amikor főzök (főzünk együtt, vagy a férjem), kizárólag egyszerű ételeket: odarakom, néha megkeverem, és megfő magában. Például pörkölt. Főzelék virslivel, vagy sült párizsival. Tejberizs. Biztos, hogy nem állok neki egy rakottkrumplinak, ami egyszerű ugyan, de fél napig kell hozzá főzni a hozzávalókat. Sütünk is, de azt meg azért, mert a gyerekek élvezik. Annál vállalom a pepecselést. A másik főétkezéskor főleg hideg kaja van: felvágott, sajt, zöldség. Megjegyzés: a gyerekeket eddig sem érdekelte, hogy pekingi kacsa van-e ebédre, vagy rántott hús. Ja, de. A rántott húsra szavaznak.

Vannak ötleteim, amiket meg tudnánk most valósítani, például a kert felásása, vagy valamelyik szoba komplett rendberakása, de ezekkel sem sietek. Ha ma nincs kész, hát majd kész lesz holnap. Vagy holnapután. Vagy a jövő héten. Időnk, sajnos vagy szerencsére, mint a tenger.

És végül: nem idegesítem magam az iskolai feladatokon. Természetesen megcsináljuk. Amit csak bírunk, ahogy csak bírjuk. Ha nem jó, újra megcsináljuk. De nem fogunk ebbe beleőrülni. Nem ezen múlik a gyerek jövője, nem ezen múlik az élete, hogy a negyvenhatodik beadandót megcsinálta-e időre, vagy idő után egy félórával küldtük el. NEM. Megjegyzés: a gyerekek tökéletesen tisztában vannak vele, hogy mi az, amit feltétlenül muszáj megcsinálniuk. És meg is csinálják.

Mindig csak az aznapnak állunk neki. Csak ezt a napot csináljuk végig. Csak a mai napot.

Csak nyugodtan.

Ács Judit

Borítókép: Unsplash

Címkék: #midióVera, Anya, Anyaság, Család, Gyerekek, Koronavírus, Nehézségek, Otthon, Otthonlét, Takarítás