A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 2019-ben ismét meghirdette megújult, a nemzetközi sztenderdeket is figyelembe vevő formában az önkormányzatoknak ítélhető hazai civil elismerést, a Családbarát Önkormányzat Díjat. A 2019. szeptember 4-i díjátadón az elismerést idén 16 önkormányzat vehette át, három kategóriában: 5000 fős vagy kisebb települések, 5000 fő fölötti települések és budapesti kerületek.

Első alkalommal a NOE 2006. július 11-én, a Népesedés Világnapján adta ki a Családbarát Önkormányzat Díjat. Az egyesület szerint kiemelkedően fontos minden olyan program, szándék, intézkedés, ami a családok biztonságérzetét növeli, annak érdekében, hogy merjenek gyermekeket vállalni. Sok mindent lehet tenni a családok érdekében, ha igazán fontos a település vezetőinek az ott élő családok sorsa, jól-léte. Gyakran nem is csak anyagiakról, mindössze szervezési kérdésekről, odafigyelésről van szó. És persze arról is, hogy a település vezetése ne hivatalként, hatóságként, hanem ténylegesen a települést szolgáló testületként tevékenykedjen.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a díjátadón kiemelte: „A beérkező pályázatok egyértelműen bizonyítják, hogy az önkormányzatok, a polgármesterek bíznak közösségeikben, akikre számíthatnak, s akik számíthatnak rájuk, ahogy az közvetlen ismerősöknél, barátoknál szokás. Ez a kölcsönösség, ez a bizalom az, aminek köszönhetően megszületnek a családbarát intézkedések, s ez a mi pályázatunk célja is.”

Térségünk települései közül ez évben Érd és Szigetszentmiklós is megkapta az elismerést.

Nyertes önkormányzatok 2019-ben

Budapesten: Budapest VI. kerület, Budapest XI. kerület, Budapest XVI. kerület, Budapest XXI. kerület

5000 fő feletti települések közül: Berettyóújfalu, Érd, Mezőberény, Nagykőrös, Szigetszentmiklós, Tata, Vác

5000 fő alatti települések közül: Csepreg, Csomád, Felsőörs, Lébény, Ópusztaszer

midio.hu

Forrás (szöveg és kép): noe.hu

Címkék: Családbarát önkormányzat, Diósd