A NOE 2006-ban hirdette meg és ugyanazon év július 11-én, a népesedés világnapján, a pozitív példák megerősítése céljával, első ízben adta ki a „Családbarát Önkormányzat” díjat. Ahogy akkor, ma is azt gondolják, hogy a Magyarországot és Európát sújtó súlyos demográfiai helyzet miatt kiemelkedően fontos minden olyan program, szándék, intézkedés, ami a családok biztonságérzetét növeli, annak érdekében, hogy merjenek gyermekeket vállalni.

Sok mindent lehet tenni a családok érdekében, ha igazán fontos a település vezetőinek az ott élő családok sorsa, jól-léte. Gyakran nem is csak anyagiakról, mindössze szervezési kérdésekről, odafigyelésről van szó. És persze arról is, hogy a település vezetése ne hivatalként, hatóságként, hanem ténylegesen a települést szolgáló testületként tevékenykedjen. Az egyesület az elismerés kiadását több évig szüneteltette, majd idén, a családok évében, külföldi példák alapján, valamint az önkormányzatok bevonásával megújítva indították el ismét a kezdeményezést.

A pályázatok postára adásának, illetve elektronikus beadásának határideje szeptember 15-e éjfél volt; 44 önkormányzat  pályázott az elismerésre. A díjat három kategóriában – budapesti önkormányzatok, 5000 fő alatti és 5000 fő feletti lélekszámú települések – 30 önkormányzatnak ítélték oda – mondta el Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke. Közlése szerint a díjazott önkormányzatok részvételével létrehozzák a családbarát önkormányzatok magyarországi hálózatát, valamint arra is lehetőséget adnak, hogy a települések bekapcsolódjanak a családbarát önkormányzatok európai hálózatába is.

Családbarát önkormányzat díjat kapott Budapesten a II. kerületi, a III. kerületi, a IV. kerületi, az V. kerületi, valamint a VIII. kerületi, a XIII. kerületi, a XVI. kerületi és a XVIII. kerületi önkormányzat. Az 5000 fő alatti települések közül Alsózsolcát, Csopakot, Geszterédet, Kásádot, Mórahalmot és Újkígyóst díjazták, az 5000 fő feletti települések közül pedig Ajka, Békéscsaba, Budaörs, Csömör, Debrecen, Eger, Hajdúnánás, Kecskemét, Makó, Nagykovácsi, Nyíregyháza, Orosháza, Ózd, Paks, Szekszárd és Szolnok kapta meg az elismerést.

A díjazott önkormányzatok képviselői

A díjazott önkormányzatok családbarát intézkedései között szerepelt például a nem kötelező oltások díjmentes biztosítása a gyermekeknek, sport- és kulturális családi programok szervezése, az újszülöttek után járó anyagi támogatás, a rezsihátralékkal vagy adóssággal küzdő családok segítése, tanulmányi ösztöndíj biztosítása, család- és a karrierközpont fenntartása vagy a fiatalok munkahely-teremtésének támogatása is.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Parlamentben tartott díjátadón köszöntő beszédében hangsúlyozta: akkor családbarát egy ország és egy település, ha több generáció békés, egymást támogató együttélését teszi lehetővé, nem egymás ellen játssza ki a generációkat, hanem együttműködésre sarkallja őket. Hozzátette: ha egy önkormányzat megkapja a családbarát elismerést, akkor elvárható, hogy valóban családbarát módon szervezze a település életét, ezt a szempontot érvényesítse a döntéshozatalban, például infrastrukturális fejlesztésekben, valamint oktatási és gazdasági témákban is.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy a nagycsalád pozitív fogalmommá vált Magyarországon az elmúlt időszakban, a magyar önkormányzati rendszerben dolgozóknak pedig jól felfogott érdeke a családok támogatása, de ezen túl erkölcsi alapon is értéknek tekintik a családokat.

Az eseményen előadást tartott Luciano Malfert, az olasz Agenzia per la Famiglia vezérigazgatója is, aki a trentói tartományban már 10 éve működő, sikeres családbarát kezdeményezésről számolt be.

A MiDió szintén elkötelezett a családok irányában. Erről tanúskodik oldalunk már az első pillantásra is: címlapgrafikánkon – melyet egy diósdi négygyermekes édesanya, Stanzel Viktória készített – egy kisgyermekes család sétál Diósdon. Cikkeink egyik kiemelt témája – egyéb értékek hangsúlyozása mellett – pedig szintén a család. Értük, számukra készülnek Családi fészek és Túrabakancs rovataink, melyek nemcsak róluk és nekik szólnak, hanem ihletőik is a témáknak. Ő szintén anya rovatunk például egy diósdi háromgyermekes fiatal anyuka, Ács Judit frappáns, őszinte írásai hatására született meg.

midio.hu

Forrás: noe.hu, MTI

Kiemelt kép: stocksnap.io

Címkék: Család, Családbarát önkormányzat, Nagycsalád, NOE