Nagy megtiszteltetés érte Oláh Gábor pusztazámori kutyatenyésztőt: a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége felkérte, a kilenc magyar kutyafajta közül a puli és magyar agár fajták „nagyköveteként”, Csutorával és Ezredessel legyen jelen a Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján.

 – Hogyan kerültek a Vadászati Világkiállításra?

 – Évtizedek óta a magyar kutyatenyésztés lelkes – és talán szerénytelenül hangzik, de – rendkívül sikeres szereplői vagyunk feleségemmel, dr. Papp Judit Renátával együtt. Annak ellenére, hogy a puli és magyar agár fajtákkal csak az utóbbi években kezdtünk el foglalkozni, a két fajta tekintetében gyakorlatilag mindent sikerült már elérnünk, ami „ebben a műfajban” lehetséges. Így tulajdonképpen számunkra nem volt teljesen meglepő a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségétől érkezett felkérés: a kilenc magyar kutyafajta közül a puli és magyar agár fajták „nagyköveteiként” legyünk jelen a Vadászati Világkiállítás megnyitóján.

Csutora akcióban

– És mindjárt két kutyussal érkeztek…

– Tudomásom szerint egyedülálló, hogy egy tulajdonosi kör két kutyafajtával van jelen a nyitórendezvényen, hiszen itt valóban a fajták „sztárjai” képviselték a nemzeti örökségünket képező négylábúakat. Ugyanis napjainkban már hungarikumként tartják számon a kutyafajtáinkat, amire véleményem szerint minden magyar embernek igen büszkének kell lennie. Mi magyarok ebben is világhírűek vagyunk, mint oly sok másban! Ez a kis ország ugyanis a népességéhez képest az elvárhatónál jóval nagyobb arányban adott valóban ismert és közkedvelt kutyafajtákat a világnak.

Ezredes masírozik (gurul?) az utcán

– Sok szó esik a kiállításról, annak megítéléséről a sajtóban. Önök hogyan érezték magukat?

– A rendezvény számomra egy nagyon jó hangulatú, professzionálisan szervezett, igazi nemzetközi show képét mutatta. Be kell valljam: én magam például naponta több alkalommal is elsétáltam Kuvait standjához, ahol a látogatóknak minden esetben autentikus datolyával vagy kávéval kedveskedtek az országot nemzeti viseletben képviselő küldöttek, így egy-egy pillanatra a Közel-Keletre repülhettem gondolatban. Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom: két büszkeségünk, Csutora a magyar agár és Ezredes, a fekete puli velünk együtt szintén nagyon kellemesen érezték magukat a forgatagban.

K. Z.

midio.hu

 Fotó: Oláh Gábor archívuma

 

 

 

 

Címkék: agár, kutya, Oláh Gábor kutyatenyésztő, puli, Pusztazámor, Vadászati Világkiállítás