Szeptember 16. és 23. között Egerben rendezték meg az Erőemelő, Fekvenyomó és Felhúzó Világbajnokságot, melyen a diósdi Piszák Péter (vagy ahogy sokan ismerik, Piszi) a 75 kg-os kategóriában világcsúccsal első helyet szerzett.

Piszi a midio.hu-nak elmondta: Mintegy harminc éve kezdett el otthon, a pincében edzeni, és azóta ez a sport az életévé vált. Négy-öt év tréning után már versenyeken indult, de nem csak fekvenyomásban, hanem testépítésben és erőemelésben is. A komolyabb eredmények 2004 után kezdtek jönni, meglátása szerint ekkor „ért be” erre a sportra. Európa-bajnokságon második és harmadik, világbajnokságon harmadik és negyedik helyezést ért el. 2013-ban, úgyszintén Egerben, sikerült megszereznie a világbajnoki címet, amit most, immár világcsúccsal, megismételt. 192 kg volt a régi csúcs, amit 192,5, 197,5, majd kerek 200 kg-mal sikerült felülmúlni. A felkészülést most egy részleges mellizomszakadás hátráltatta, ami a versenyre szerencsére teljesen rendbejött.

Piszák Peti 2014 tavaszán Diósdról Stockholmba költözött, és azóta is ott él. Immár öt éve egy étteremben dolgozik. Mikor útra kelt, nem gondolta, hogy ilyen tartós lesz a távolléte. Az első időszakban akadtak nehézségek, de mint elmondta, „gyorsan barátkozom és a barátok sokat segítettek”. Rövid távon nem tervezi a visszaköltözést, „de igazából nem lehet tudni, hogy mit hoz az élet!”.

A Global Powerlifting Committee (GPC), mely a világ egyik legerősebb profi erőemelő-ligája, 2013 után másodszor is Magyarországnak ítélte a világbajnokság rendezési jogát – nem véletlenül. Hajdú László versenyigazgató a vb-t megelőző sajtótájékoztatón elmondta: Az erőemelés három fogásnemből, guggolásból, fekvenyomásból és felhúzásból áll, de a nevezők külön versenyszámokban is indulhatnak. Ezúttal is megkülönböztetik a kisegítő ruhában, illetve az anélküli, úgynevezett RAW kategóriában szereplőket. A korcsoportok széles skálája a 20 év alatti teenager kategóriától egészen a 40 év feletti mastersig terjed. A legnépszerűbb kategória a RAW fekvenyomás, illetve felhúzás.

Több mint ezer versenyző indult az egri világbajnokságon. Harminchárom nemzet nevezett az eseményre, a környékbeli országok mellett tengerentúli sportolók is érkeztek a megmérettetésre. Az erőemelésben vannak speciális nemzetek, ahol kifejezetten népszerű a sportág: ilyen például Oroszország, az Egyesült Államok, de egyre erősebb Argentína és Brazília; erre a világbajnokságra pedig már dél-afrikaiak is neveztek. A sportág népszerűsége egyre nagyobb méreteket ölt hazánkban. Friss kimutatás szerint Európában Magyarországon művelik legtöbben az erőemelést, amit alátámaszt, hogy a legnagyobb hazai megmérettetéseken rendre 500-600 fős mezőny jön össze.

midio.hu

Címkék: Büszkeség, Diósd, Világbajnok