A Hetvenes évek Budapestje egy srác szemével címmel nyílik kiállítása december 7-én Budapesten a Capa Központban Kereki Sándornak. A korábban oparatőrként dolgozó, ma már nyugdíjas alkotó első nagy fotós sikere az volt, hogy munkáinak egy része felkerült a Fortepanra. A mostani Capa Központ-beli kiállítás nyomán életműve minden bizonnyal bekerül a magyar fotótörténetbe.

Kereki Sándor 1968-ban, másodikos gimnazistaként fényképezőgépet kapott születésnapjára, ami tökéletes választásnak bizonyult. A következő években szinte minden szabadidejét fotózással töltötte. Mint egy interjúban elmondta, egy héten akár ötször is nekivágott a városnak, és sötétedésig járta az utcákat. A filmet maga kazettázta, maga hívta elő, a papírképeket pedig a konyhában nagyította le, ahol a sötétítést az ablakokra terített pokrócokkal oldotta meg.

Kereki Sándor az 1970-es években

Nem sokkal később hazai és nemzetközi pályázatokra adta be a felvételeit, Bulgáriában például aranyérmet nyert a Fotófórumon. Több egyéni kiállítása volt, többek közt a Képzőművészetin, a Műegyetemen vagy a Budapesti Fotóklubban, de legtöbb fényképe asztalfiókban maradt.

A fiatal fotós bő tíz éven át járta Budapest utcáit, kószált, helyzeteket, tekinteteket és arcokat keresett. Sosem megrendelésre készítette a fényképeit, hanem saját magának – egy olyan korban, amikor az emberek még hagyták magukat fényképezni. Később már a sajtóban is jelentek meg fotói. Mégsem a fotós pályát választotta, bár a képi komponálástól nem került messze: tévés operatőr lett. 1975-ben került a Magyar Televízióhoz, 1989-től húsz évig, nyugdíjazásáig a Híradó stábjában dolgozott.

Kereki Sándor fotói a hetvenes évek Magyarországán a ma már nemzetközileg is elismert street fotó műfaját idézték meg. Életműve mintegy hétezer leexponált negatívból áll. 2021 tavaszától minden régi fényképe látható a Fortepan archívumában. „Kiváló pillanatképein egy olyan fővárosi légkör tárul a szemünk elé, aminek ma már nyoma sincs. Akkoriban senki nem tiltakozott, ha lefotózták, és még a bérházak kapui is tárva-nyitva álltak, bárhová mehetett, bármit megörökíthetett” – nyilatkozott fényképeiről egy blogger.

Kereki Sándor kiállításának megnyitója december 6-án 18 órakor lesz a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (Budapest, Nagymező utca 8). A fotók 2024. február 4-éig tekinthetők meg (kedd–péntek: 13:00–18:00-ig, szombat–vasárnap: 10:00–18:00 óráig). A kiállítás látogatása jegyhez kötött.

A fotósról Időutazás Kereki Sándorral – Egy diósdi fotós 1800 képe a Fortepanon című cikkünkben írtunk a midio.hu-n.

midio.hu

Fotók: Kereki Sándor felvételei a Fortepanon

Címkék: Capa Központ, fotókiállítás, Kereki Sándor, street fotó