Immár 19. alkalommal rendezte meg kulturális gáláját november 4-én Szigetszentmiklóson az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége. A rendezvényen a Diósdi Német Kisebbségi Önkormányzat és a Német Hagyományőrző Klub képviselői is ott voltak.

A város sport- és kulturális csarnokát zsúfolásig megtöltötték az északi régió, Pest, Nógrád és Heves megye német nemzetiségek lakta településeiről érkezett fellépők és kísérőik. Elsőként a Weindorfer Singkreis, azaz a pilisborosjenői énekkör lépett a színpadra Breier-Virág Erzsébet vezényletével, majd a házigazda Szigetszentmiklós polgármestere és a helyi német kisebbségi önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket. Szabó József polgármester elmondta: városában három nemzetiség, bolgár, roma és német kisebbség él, amelyek igyekeznek őrizni, ápolni és továbbadni kultúrájukat. Mohl László elnökölte német önkormányzat 20 évvel ezelőtt alakult Szigetszentmiklóson, és ma több mint 100 aktív tagja vallja magát e nemzetiséghez tartozónak; hagyományaik ápolását két egyesület (egy gasztronómiai és egy zenei) segíti.

A solymári gyermekek műsora után Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára szólt a gála résztvevőihez. Mindketten kiemelték a német nemzetiség köré szerveződő civil szervezetek jelentőségét, melyek meghatározó szerepet játszanak a német hagyományok és kultúra továbbvitelében. Külön hangsúlyozták: örvendetes, hogy milyen sok gyermek, fiatal vesz részt, szerepel a mostani bemutatón, ez mindenképpen reménykeltő a jövőre nézve.

Ritter Imre, aki 2014 és 2018 között az Országgyűlés első német nemzetiségi szószólója volt, majd 2018-tól az első önálló parlamenti képviselője, a magyarországi 13 német nemzetiség, köztük a német helyzetéről tájékoztatta a gála résztvevőit.

A beszédeket követően átadták az „Északi Régió Németségéért” elnevezésű díjat az arra érdemes személyeknek és kulturális csoportoknak.

A gála második részében pilisvörösvári és biatorbágyi csoportok léptek a közönség elé.

K. Z.

Címkék: Diósd, német nemzetiség