Május 11-től, szombattól számos változás könnyíti meg a Budakeszin, Budaörsön, Diósdon és Törökbálinton közlekedők mindennapjait. A térségi önkormányzatok bevonásával előkészített változásoknak  köszönhetően jelentősen több járat indul az M4-es metróhoz, és a települések közötti utazás is kedvezőbbé válik az új környéki Dél-Buda zónabérlettel – adta hírül a volanbusz.hu portál.

A városunkat érintő legfontosabb változás, hogy Kelenföld vasútállomás Diósd valamennyi területéről, így Diósdligetről is minden időszakban közvetlenül elérhetővé válik, továbbá Nagytétény és Budatétény minden időszakban sűrűbb kiszolgálást kap. A Volánbusz környéki „kék” és elővárosi járatai Diósdon belül egy bérlettel vehetőek igénybe.

Kelenföldi kapcsolat

A 725-ös járat csúcsidőben változatlanul 60 percenként közlekedik, délután ellenkező irányban,  annak érdekében, hogy a település központjából a Búzavirág utca felé biztosítsa az eljutást. Csúcsidőben a 60 percenként induló 13-as autóbusszal is elérhetőek a Kelenföld vasútállomáshoz közlekedő elővárosi autóbuszjáratok. Csúcsidőn kívül új 727-es járat indul, mely munkanapokon napközben és este 60 percenként, míg hétvégén reggeltől estig 120 percenként közlekedik Kelenföld vasútállomás – Diósd, Sashegyi út – Diósd, Búzavirág utca útvonalon.

Nagytétény és Budatétény kapcsolat

Munkanapokon csúcsidőben a 13-as és az új, Törökbálintról Diósdon át Budatétényig meghosszabbított 88-as járatokkal lehet eljutni Budatétény vasútállomáshoz. A járatok 60-60, együttesen átlagosan 30 percenként indulnak. Csúcsidőn kívül a 113-as és az új 88-as járatokkal lehet Budatétény felé utazni, melyek 60-60, azaz átlagosan 30 percenként indulnak, így a Sashegyi út és Budatétény, vasútállomás között gyakoribb eljutást biztosítanak. Ezekben az időszakokban a Búzavirág utca és Budatétény között a 727-es és a 88-as járatokkal lehet utazni, melyek között az átszállás biztosított.

Térségi kapcsolatok

Törökbálint és Budaörs az új 88-as járattal érhető el, mely Kelenföld vasútállomás – Budaörs – Törökbálint – Diósd, Sashegyi út – Budatétény vasútállomás útvonalon közlekedik mindennap 60 percenként. Budakeszi felé a 88-as és az új 188-188E járatok igénybevételével lehet eljutni, budaörsi átszállással.

Tarifaváltozás

Az új Dél-Buda zónabérlet megteremti az átjárás lehetőségét Budapest déli és délnyugati agglomerációs települései között (Diósd, Budaörs, Törökbálint és Budakeszi). A kedvezménynek köszönhetően a zónabérletekkel a felsorolt településeken, illetve a települések között a Volánbusz  környéki „kék”, és elővárosi járatai is igénybe vehetőek.

A zónabérlet a jelenlegi 10 km-es Törökbálint feliratú környéki bérlet árán, teljes áron 9580 Ft-ért, illetve 90%-os kedvezménnyel 960 Ft-ért a BKK automatákból és ügyfélközpontokban váltható.

Diósdon belül az 5 km-es Diósd feliratú környéki és a Dél-Buda zónabérletekkel az alábbi Volánbusz elővárosi járatai is igénybe vehetőek:

□ 710, 712, 715, 720, 722: Diósd, Törökbálinti elágazás és Érd, Muskátli utca megállóhelyek között

□ 725– 727: bármely két diósdi megállóhely között

Így a Budapest bérlet mellé megváltott egyetlen környéki kiegészítő bérlet minden Diósdot Budapesttel összekötő járaton érvényes lesz.

Budakeszi, Törökbálint, Budaörs és Diósd településeken közlekedő környéki „kék” járatok Budapesten kívüli szakaszaira a Volánbusz viszonylati bérletei is megválthatóak, melyek a bérleten jelölt viszonylaton közlekedő bármely Volánbusz  környéki „kék” és elővárosi járaton is érvényesek. A viszonylati bérleteket a Volánbusz  pénztáraiban és internetes felületén lehet megváltani.

A diósdi környéki helyi bérleteknél változás, hogy azok Diósdon belül a 725-ös és 727-es autóbuszokon a 13-as járatokkal közös szakaszon is érvényesek. A legkésőbb május 10-i érvényességi kezdő dátummal megváltott 5 km-es környéki bérletek a Dél-Buda zónabérlet érvényességi területén az érvényességi idejük lejártáig felhasználhatóak utazásra.

midio.hu

Címlapkép: BKK

Címkék: Diósd