2024. január 8–14. között a Diósdi Római Katolikus Egyházközség ad otthont a Székesfehérvári Egyházmegyében jelenleg vándorló Szent Janka-kiállításnak és a Meg nem született gyermek szobrának. A kiállítás a Kék Géza Közösségi Házban, a szobor a Szent Gellért-templomban lesz megtekinthető. A kiállításhoz egész héten programok kapcsolódnak, a megnyitó január 8-án (hétfőn) 18 órakor lesz. 

Szent Gianna Beretta Molla, magyarosan Szent Janka, korunk szentje, példaképe, 1922 és 1962 között élt Olaszországban. Az ő életével ismerkedhetünk meg a kiállított plakátokon. Szent Janka hite, áldozata és szeretete sokak szívét megérintette. Szent II. János Pál pápa 1994-ben avatta boldoggá, mint az élet tanúját, akinek tanúságtétele valódi himnusz az élet mellett. A Szentatya 2004. május 16-án emelte a szentek közé, 92 éves férje és gyermekei jelenlétében. Janka az édesanyák, az orvosok és a meg nem született gyermekek védőszentje lett.

Szent Janka

A Meg nem született gyermek szobra Martin Hudáček szlovák szobrászművész munkája. A szobor legfőbb mondanivalója, hogy van megbocsátás, van remény. Nagyon sok nő szenved a bűntudattól akár évtizedekig is magzatának elvesztése után, még akkor is, ha spontán vetélés és nem abortusz volt a veszteség oka. Magát hibáztatja amiatt, hogy gyermeke nem születhetett meg. A szobron látható törékeny gyermekalak vigasztalóan közelít a magába roskadó, bánkódó édesanyjához, ezzel jelezve a megbocsátást felé.

A statisztikák alapján egyértelműen kimondhatjuk, hogy közvetve vagy közvetlenül, mindenki érintett az abortusz kapcsán, mely ma is a vezető halálok a világon. Sokan nem tudják, hogy a poszt-abortusz- szindróma egy létező tünetegyüttes, mely a magzatvesztés után akár évekkel később megjelenő testi és lelki tünetekben jelentkezik. Szent II. János Pál Pápa Evangelium vitae kezdetű enciklikája az abortuszon átesettekhez szól. Ahogy Isten megbocsát nekünk, mi is meg kell hogy bocsássunk magunknak és egymásnak, hiszen így leszünk képesek újra teljes életet élni.

A hét programja: 

Január 8., hétfő
– A kiállítás és a szobor 18–20 óra között látogatható.
– 18.00 Megnyitó a templomban; Papp László atya köszöntője és a kiállítás bemutatása, majd agapé a közösségi házban

Január 9., kedd
– A kiállítás és a szobor 18–20 óra között látogatható.
– 10.45 8. osztályos hittanosok látogatása
– 18.30 Szentségimádás a templomban

Január 10., szerda
– A kiállítás 18–19 óra, a szobor 18–20 óra között látogatható.
– 18.00 Anyaima a templomban, az érdi Szent Mónika Anya-kör nyitott alkalma
– Bemutatkozik az Édesanyák Imái mozgalom

Január 11., csütörtök
– A kiállítás és a szobor 18–20 óra között látogatható.
– 18.00 Rózsafüzér-imádság a templomban

Január 12., péntek
– A kiállítás 19–20 óra, a szobor 18–20 óra között látogatható.
– 18.00 Csendes ima a templomban
– 18.30 Elmélkedés az Evangelium vitae alapján – Eőry Zsolt világi lelkipásztori munkatárs
– 19.00 Ima, tanúságtétel, beszélgetés

Január 13., szombat
– A kiállítás 16–20 óra, a szobor 17–20 óra között látogatható.
– 15.00 Séta a templomtól a Szent Család-szoborhoz, ima a meg nem született gyermekekért és családtagjaikért
– 17.00 Szentmise
– 18.00 Agapé, gyerekeknek meseolvasás (A pocakotthon titka c. mesekönyv) a közösségi házban
– A kisteremben beszélgetés Hajdaniné Magdival, a „40 Nap az Életért” magyarországi elindítójával a Váratlan élet c. film kapcsán (16 éven felülieknek)

Január 14., vasárnap
– A kiállítás és a szobor 10–13 óra között látogatható.
– 10.00 Bérmálkozók foglalkozása Balogh Márta hitoktatóval
– 11.00 Szentmise Lelki adoptálás ismertetése – Kissevichné Toldi Hajnalka, az Élni Teljesen Jó országos életvédő nap főszervezője
– 13.00 A kiállítás zárása

A január 8-án kezdődő kiállítás Facebook-eseménye ide kattintva érhető el. A rendezvény ingyenes, az érdeklődőket szeretettel hívják és várják a szervezők nyitvatartási időben a szobor és a kiállítás megtekintésére, illetve a programokra.

A Diósdi Egyházközség honlapja: diosdplebania.hu

Közösségi csoportja: Diósdi Szent Gellért Plébánia

Sz. K. N.

midio.hu