A Diósdi Római Katolikus Plébánia zarándoklatot szervez Budakeszi-Makkosmária búcsújáró kegyhelyre szeptember 30-án, szombaton. A gyalogos zarándoklat a diósdi Szent Gellért-templomtól indul, Papp László diósdi plébános útindító áldásával. A 15 km-es zarándokúthoz Budaörsnél és Makkosmárián is lehet csatlakozni. A zarándokokat Diósd 1987–2001 közötti plébánosa és díszpolgára, Filó Kristóf atya fogadja majd Makkosmárián, és ő mondja a záró szentmisét az Angyalok Királynéja-kegytemplomban. 

A kegyhely története és a zarándoklat célja

Makkosmária a „Fogolykiváltó” Szűzanya kegyhelye. Temploma azon a helyen áll, ahol Tratib János fiatal parasztlegénynek 1731-ben jelenése volt. Mikor halálos betegségéből a Szűzanya közbenjárására csodás módon meggyógyult, hálából a Szűzanya képét helyezte el azon a tölgyfán, amelynél látomása volt.

Előbb kis kápolna, majd templom épült a fogolykiváltó trinitárius szerzetesrend letelepedése után a jelenés helyén, és több csodás imameghallgatás történt (1762–1768 között). 1783-ban II. József a rendet föloszlatta. Az elárvult templom és rendház az idők folyamán rommá lett. A második világháború után, 1950-ben azok a zarándokok építették újjá, akik a Fogolykiváltó Szűzanyához itt könyörögtek szerte a nagyvilágban fogságban sínylő­dő szeretteikért, együtt az itt dolgozó szervita atyákkal.

A mostani zarándoklaton a Fogolykiváltó Boldogasszonnyal együtt kérjük Istentől a betegek gyógyulását, a rászorulók szabadulását, megtérését, és imádkozunk a káros szenvedélyek rabjaiért. Azokért is, akik szenvednek miattuk és akik felszabadításukért fáradoznak; a fiatalokért, hogy bölcsen, erős akarattal kerüljék a szenvedélyek csapdáit.

A zarándoklat tervezett programja

09:00–09:30 Gyülekező és indulás a diósdi Szent Gellért-templomtól – Diósd plébánosa, Papp László atya útindító áldásával
A kezdő imát és áldást követően az alábbi útvonalon halad a gyalogos zarándoklat:
Diósd Ófalu–Naphegy–Tétényi-fennsík (Lőtér) –Törökbálint – Budaörs. Vegyesen autó- és föld utakon, viszonylag sík terepen vezet az út a budaörsi Kálvária-kápolnához.

12:00–12:30 Megálló a budaörsi Kálvária-kápolnánál  – Imádság és pihenő, csatlakozási pont. Parkolási lehetőség és ivóvíz-vételezési pont van a közelben. A hátralévő út Makkosmáriára 7 km, 400 m szintemelkedővel, közepesen nehéz, köves turistaúton (piros jelzésű turistaút).

15:00 Gyülekező a Makkosi-réten, az Angyalok Királynéja-kegytemplomnál 

16:00 A zarándokokat fogadja és szentmisét mond Filó Kristóf atya, Diósd egykori plébánosa.

Lehetőség van a kegyhely körül is becsatlakozni a zarándoklathoz:

13:00–13:30 Csoportos gyülekező a Makkosi-réten, az Angyalok királynéja-kegytemplom előtt, ahonnan a Diósdról gyalogosan érkezők elé sétál az itteni csoport, hogy együtt érjenek célba.

A visszaút egyénileg, illetve az autóval érkezőkkel egyeztetve oldható meg.

A részvételi szándékot a FB eseményben (ide kattintva), az „Ott leszek” gomb megnyomásával, illetve Potys Róbertnél a rpotys@gmail.com e-mail címen vagy a +36 30 649 9711 telefonszámon lehet jelezni.

A zarándoklat plakátja a Diósdi Plébánia honlapján megtekinthető.

A szervezők szeretettel hívják és várják a Diósdról és a környékről érkezőket a zarándoklatra!

FRISSÍTÉS: A szervezők kérik, hogy a részvételi szándékot az alábbi űrlap kitöltésével jelezzék a zarándoklatra jelentkezők.

JELENTKEZÉSI ŰRLAP

 

Borítókép: Merényi Zita/Magyar Kurír 

midio.hu

 

Kapcsolódó korábbi cikkeink: 

A hit erejével

„Örömmel jöttem Diósdra” – Aranyóra Filó Kristóf atyával

Esély egy elfelejtett erényre: engedelmesség

Így főznek a magyar katolikusok, így főz Kristóf atya – Könyvajánló

 

 

 

 

Címkék: Diósd Plébánia, Filó Kristóf atya, Makkosmária, Papp László atya, zarándoklat