A Másállapotot a szülészetben mozgalom – melynek ebben a pillanatban 12 289 kedvelője van a Facebookon – küldetése, névjegye szerint, hogy együttes változást idézzen elő az egyén, az ellátórendszer és a társadalom szintjén. Kampányaikkal, megmozdulásaikkal a természetes, felesleges beavatkozásoktól mentes szülés-születés fontosságára hívják fel a figyelmet. A legközelebbi esemény október 13-án, szombaton lesz a mozgalom szervezésében. Olyan nők, anyák szeretnének üzenni ezen a napon, akik úgy érzik, szülésüknek és a szülést követő néhány órának (vagy akár a kórházban töltött napoknak) másképp kellett volna történnie. Másképp, mint cikkünk szereplője, Vera esetében történet. 

„De mit is értünk természetes szülésen? Tulajdonképpen azt, ahogy évezredeken át világra jöttek az emberek. Lényege, hogy felszínre kerülnek, előhívódnak az anya ősi, mélyen kódolt ösztönei, amelyek meghatározzák a folyamat ritmusát és lefolyását.

– Az asszonyok tudnak szülni, nem kell őket erre megtanítani. Abban viszont segíteni kell őket, hogy ezt el is higgyék. Az ősi tudásra ugyanis árnyékot vetett a civilizáció” – szögezi le dr. Bálint Sándor a ZAOL.hu hírportálnak 2017. augusztus 3-án adott interjújában, melyből néhány gondolatot idézünk (a teljes cikk itt olvasható).

„Az erdélyi származású szakember 43 évnyi szülészorvosi tapasztalattal állítja ezt. Nevéhez fűződik a Szent Imre kórház első alternatív szülőszobájának berendezése (1995), ahol nincsenek műszerek, gépek, csak egy franciaágy és fürdőszoba-sarok, otthonias miliővel.

– Nem akarok én forradalmat, s eszemben sincs a túlterhelt, a munkájukban tisztességgel helytálló kollégáimat bírálni, hiszen én is egy vagyok közülük – folytatja. – De el kellene indulnunk azon az úton, amelyen a szülést nem vezetik, hanem kísérik, ahol a világrajövetel nem az orvosról szól, hanem az anyáról, s a gyerek nem a szülés tárgya, hanem aktív és csodálatos résztvevője.

– Megtapasztaltam, hogy kórházi környezetben is megteremthetők azok a körülmények, amelyek engedik, hogy az anya által kívánt tempóban és testhelyzetben jöjjön világra a gyerek. Nálunk egyelőre döntően háton fekvő pozitúrában zajlanak a szülések, holott ez a testhelyzet nem az anya és a gyerek számára kényelmes, hanem az orvosnak. Az anatómia és a mindennapi tapasztalatunk is arról üzen, hogy a hanyatt fekvés nem éppen ideális ahhoz, hogy valamit kipréseljünk a testünkből. Meg kellene adni az asszonyoknak a vajúdás szabadságát, hiszen a saját testükre reagálva ők érzik legjobban, hogy miként zajlik legkönnyebben, legkényelmesebben a folyamat. Rengeteg alternatíva létezik szárazon és vízben, a négykézlábon állástól a guggoláson át az állva ringatózásig. Ebben a különleges szituációban a fájdalom is más kontextusba kerül. Mivel a nő a saját testére koncentrál, megemelkedik az ingerküszöb, s a fájdalomérzet bőven az elviselhetőség határán belül marad.

– Fontos, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát. Az anya és az orvos is. Ahhoz, hogy valaki természetes szülés támogatására vállalkozzon, szükség van gyakorlatra, tapasztalatra.”

Vera három éve hozta világra első gyermekét. Szülését dr. Bálint Sándor fia, dr. Bálint Balázs kísérte a budapesti Szent Imre Kórházban.

„Hálás vagyok, mert a várandósságom alatt támogató, elfogadó személyek vettek körül. A testi, lelki felkészülésemhez – a tájékozódáson kívül – számomra hozzátartozott a rendszeres kismama jóga és relaxáció. A szép szülésélmény, az aranyóra nyugalma, életünk egyik legboldogabb, legfontosabb emléke.”

Vera tehát első gyermekét gátvédelemmel, szabadon választott testhelyzetben, férje teljes támogatásával, orvosa és szülésznője biztonságot adó, biztató jelenléte mellett hozta világra.

 

A család azóta tovább bővült. Ma már jogszabály adta lehetőség van intézményen kívül szülni és Vera, férjével egyetértésben úgy döntött – annak ellenére, hogy az első szülés számukra a kórházban is csodálatos volt – másodszorra ezt az utat választja. Szerette volna, ha az első perctől mind a négyen együtt lehetnek és együtt is maradhatnak a szülést követően.

„Önök emlékeznek még gyermekük születésére? Pozitív élmény volt? Azt szeretnénk, hogy az édesanyák családias környezetben és megfelelő körülmények között hozhassák világra gyermekeiket, és így minél többen merjenek gyermeket vállalni.” Novák Katalin családügyi államtitkár szeptember 14-i Facebook bejegyzésében arról beszél, mennyire fontos, hogy a szülés jó élmény legyen. A bejegyzésből az is kiderül, hogy a kormány közel 8 milliárd forintot fordít majd családbarát szülészetek kialakítására. A kórházak október közepéig pályázhatnak.

Az anyák szombaton újra elmondják, mit szeretnének. Novák Katalin – aki maga is háromgyermekes édesanya – bejegyzéséből pedig úgy látszik, a kormány szándékai ezzel megegyeznek. A kórházakon a sor, hogy pályázzanak, de leginkább, hogy megbarátkozzanak az ősi-új szemlélettel, azzal, hogy a nők tudnak szülni és csupán segíteni, támogatni kell őket ebben.

Szendéné Kiss Nóra
midio.hu

Képek: StockSnap, Facebook

Címkék: Család, Szülés, természetes szülés