A címben szereplő idézet Thullner Zsuzsannától, a Magyar Kurír újságírójától származik, aki fotós kolléganőjével, Merényi Zitával együtt az Afréka Alapítvány meghívására Fodor Réka és Csókay András orvosok társaságában egy afrikai misszió részese volt – útitársaikkal néhány napja érkeztek vissza Magyarországra. Zsuzsa és Zita két és fél hetet töltöttek Onitshában, az átélt eseményeket pedig Nigériai napló címmel 8 részes sorozatban osztották meg a Magyar Kurír olvasóival.

Zsuzsa és Zita nemcsak kollégák – a Magyar Kurír és az Új Ember munkatársai – és barátok, de összeköti őket a szegények, elesettek iránti együttérzés és tenni akarás is. Mindketten a – MiDió olvasói által a Szegények Angyalai karácsonyi ajándékozós kampány, a Pesti Úti Idősek Otthonában élő Rózsi néniről szóló cikkünk vagy a tavaly év végén megrendezett jótékonysági melegruha-gyűjtésünk kapcsán már ismert – Sant’Egidio Közösség tagjai, hajléktalanoknak és rászorulóknak segítenek a mindennapokban. Afrikába január végén, dr. Fodor Réka meghívására indultak, aki missziós útjain már évek óta ingyenes orvosi ellátást és segítséget nyújt az ott élőknek.

„Egy újságíró és egy fotós – megtisztelő módon missziós testvérként emlegetnek minket…, de talán még ennél is inkább úgy érezzük, hogy egy hatalmas, az afrikai egyháztól kiinduló misszió élvezői lehetünk” – írja Zsuzsa a Nigériai napló első részében január 30-án, vasárnap.

Előtte néhány nappal, a Média a Családért Alapítvány díjátadóján találkoztam Zitával, aki ekkor már izgatottan készült az útra. Azt mesélte, mivel nagyon meleg, közel 40 fokos hőség van ilyenkor a misszió helyszínén, az afrikai Onitshában, kevés ruhát pakol, viszont annál több színes ceruzának és plüssjátéknak szorít helyet a bőröndjében. Zita neve ismerős lehet olvasóinknak, ő fotózott például Böjte Csaba atya 2019-es diósdi látogatásakor, és neki köszönhetjük a képgalériában honlapunkon lévő fotókat Diósd nevezetességeiről. Egy alkalommal pedig a MiDió olvasói is segíthettek Zitának, amikor az elveszett fényképezőgépe miatt indult gyűjtés a közösségi médiában.

Dr. Fodor Réka, azaz Afréka így mutatta be őt közösségi oldalán az utazáskor: „Évek óta szerényen, alázattal végzi fotósként a munkáját… Nagyon ritkán látom azt mostanában, hogy valaki szenvedélyesen szereti a munkáját, bármilyen foglalkozásról legyen szó… Na, nála pont a szenvedélyt látom, hála Istennek! Mikor évekkel ezelőtt ellopták (vagy elveszett) a kamerája, a munkaeszköze, 24 óra alatt összedobtunk neki egy újat, annyian szeretjük! És akkor azt nyilatkozta, hogy az az álma, hogy kimenjen Afrékával Nigériába… Az álomra sokat kellett várni, mert a Covid miatt 2020-ban 6 hónapig nem tudtam hazamenni, majd nem mertem senkit kihívni, egészen mostanáig… És ő kitartott, hitt, és boldog, hogy itt lehet, egy szegényebb, de annál boldogabb közösségben…”

Merényi Zita

Zita és a fényképezőgépe Afrikában

Az afrikai missziós útra készülve ismerőseitől, barátaitól rengeteg adományt kapott Zita és Zsuzsa, hogy elvihessék az afrikai gyerekeknek.

Afréka

Thullner Zsuzsa bőröndjei az indulás előtt

Merényi Zita

Merényi Zita csomagja

„Egy nagyon kedves, barátságos és hittel, élettel teli nép között”

És hogy pontosan hová, kikhez kerültek az adományok? Például árvaházban élő, többnyire beteg gyerekekhez, valamint a misszió résztvevői részére szállást és vendéglátást biztosító S. Borromeo kórház alkalmazottainak gyermekeihez. A misszió résztvevői egy iskolában is jártak az ott töltött idő alatt: „Amaka nővér, aki korábban tanár volt, 18 éve alapított egy új kongregációt, szegényeket segítenek. Ogidiben 130 gyereket tanítanak az iskolában, közülük a 20 legszegényebbnek ajándékozott ösztöndíjat Afréka. Csodás iskola, gyönyörű gyerekek! Áradó öröm. Hozzájuk is vittünk rajzokat a monori gyerekektől, az iskola falát fogja díszíteni” – mesélte Zsuzsa.

Afréka

Áradó öröm… Thullner Zsuzsa és a nigériai gyerekek

Nigériai napló

A színes ceruzák új gazdái Zitával

Nigériai napló

Zsuzsa lakóhelyéről, Monorról hozta el ottani gyerekek rajzait ajándékba

Nigériai napló

Szavak nélkül…

De ne szaladjunk ennyire előre. A megérkezésről így írt Zsuzsa: „Hatalmas szeretettel fogadtak minket Onitshában. Körbejártuk az érsekség épületeit, a kórházat, a nővérképzőt, a szemináriumokat… Magával ragadó a gyerekek felhőtlen öröme, vidámsága.” Zsuzsán és Zitán kívül dr. Csókay András idegsebész (akiről szintén írtunk már korábban diósdi látogatása kapcsán) – és akinek ez már a hetedik missziós útja volt Afrékával –, Czirják Enikő műtősnő és férje, Prém Róbert „minden elromlott műszert megjavító” műszerész voltak a csapat tagjai, akiket dr. Fodor Réka házigazdaként a helyszínen várt. „Három átszállással, rengeteg adománnyal, hullafáradtan, de épségben és boldogan érkeztek meg missziós testvéreim Onithsába. Azért jöttek, hogy jobb legyen a világ általuk. Azért jöttek, hogy segítsenek” – írta Doktor Réka (így hívják őt a helyiek) az alapítványa FB-oldalán.

Nigériai napló

Merényi Zita, Prém Róbert, Thullner Zsuzsa, dr. Csókay András és Czirják Enikő az őket fogadókkal

Obi műtétje

Csókay András agy- és gerincműtéteket végzett az itt töltött idő alatt. Ingyenes operációja nélkül nem lett volna esélye az életre Obinak, annak a 12 éves kisfiúnak, akit aggódó szülei hoztak el hozzá. „Szükségünk van sok-sok imára” – írta ismerőseinek Zita és Csókay doktor is a műtét előtt, melyből végül négyórás beavatkozás lett.

Csókay András

Dr. Csókay András Obival: „Sajnos nem bőr alatti elváltozás, így nyomja az agyat, tapad a nagy vénákra, megette a koponyacsontot.”

Csókay András

A műtő és a műszerek állapota nem könnyítette az operációt…

Csókay András

…de a mély hitben elvégzett műtét sikerrel járt

„Egy nagyon mély Miatyánkkal és Üdvözlégy Máriával kezdtünk a 12 fős helyi személyzettel. A názáreti Jézus megint segített, ahogy Bangladesben is” – írta Csókay András a műtétről, utalva a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó végső operációra. „Nagyon erős vérzéseket kaptunk mindjárt a négyórás műtét elejétől. De Jézus imában kitartva bírtuk a versenyfutást a tumorból állandóan feltörő vérzésekkel. Anaesthes orvos nem volt, de egy idős asszisztens kiválóan uralta a helyzetet. Így mennek itt a műtétek. A végén megköszöntük a Szentlélek állandó jelenlétét is. Fél 3-ra végeztünk. A kisfiú ébredezik. Sikerről pár nap múlva beszélhetünk” – folytatta a beszámolót az idegsebész főorvos.

Csókay András

Dr. Csókay András tanúságtétele a műtétet követően

Istennek hála a műtét sikerült. Obi egy nap múlva már mosolyog, beszél, hamarosan fel is ül. Erről Zita is beszámolt egy közös szelfivel, a Magyar Kuríron pedig Csókay doktorral olvasható a missziós útat követően készült interjú.

Nigériai napló

Obi és Zita a műtét másnapján

Nigériai napló

Obinak az ingyenesen elvégzett műtét nélkül nem lett volna esélye az életre

A misszió megvalósulását az Afréka Alapítványt támogatókon kívül a Hungary Helps – Magyarország segít program is támogatja. „Nigéria egyik legszínvonalasabb egészségügyi főiskolája jön létre az én szeretett nővérképzőmből!” – így örült Fodor Réka a helyszínen bejelentett hírnek. A nővérképző bővítésén kívül a Hungary Helps, Magyarország humanitárius segítségnyújtási és fejlesztési programja a Mary Mother of Christ Compassionate Home nevű árvaházat is segíti. Az intézet már többször kapott támogatást a magyaroktól, amiből gyermektápszert, tartós élelmiszert, rizst, gyógyszereket vehetnek.

„Az önzetlen szeretet örömtelivé teszi a mások által kiselejtezett életeket”

A nigériai nővérek által fenntartott idősek otthonában hatalmas ünnep Afréka érkezése. A Nigériai napló 7. részében így mesél erről Zsuzsa:

„… egymás mellett van az idősek otthona körülbelül negyven lakóval, és a mintegy harminc gyereket befogadó árvaház, az udvaron keresztül átjárhatunk az egyikből a másikba. … átmentünk az idősek otthonába. Már nem lepődtem meg, milyen fergeteges hangulat fogadott, a százéves néni most is teljes beleéléssel rázta a csörgődobot, mindenki hangosan, vidáman énekelt, aki tudott, táncra is perdült, aki nem, a kerekesszékben a kezével mozgott ritmusosan a zenére. Az ápolók és a szerzetesnővérek sem maradtak restek, ropták a táncot.

Szép bizonyítéka annak, hogy az időskor is tele lehet életörömmel. … Furcsa jelenet, táncoló öregek, kicsit viccesnek is tűnhet, de sokkal inkább csodálatra méltó, sőt maga az örömhír. Ezek az idősek az afrikai társadalom igazi számkivetettjei, sajnos egyre kevésbé ritka kivételek, mert a nagycsaládok már itt sem mindig gondoskodnak az öregjeikről. Sánták, vakok, betegek, szegények, mégis az élet öröme tölti be őket.”

Afréka

Afréka, azaz dr. Fodor Réka munka közben

Ugyanígy az árvaházban, iskolában is mindenütt boldog, nevető gyerekeket látni. Csókay András, miután együtt focizott az árvákkal, így fogalmazott:

„Látva itt ezt a sok ártatlan, a szenvedések ellenére is boldog gyereket, elgondolkodtam, mi a gyermekkori tiszta szívből jövő hit titka, amiért mi felnőttek is egész életünket végigküzdjük. A titok az elképesztő gyors megbocsátás, ami a gyermekeinkre jellemző. Összevesznek, de pillanatokon belül önfeledten játszanak egymással. Hátradobják a konfliktusaikat, nem őrizgetik tovább.”

Csókay András

Csókay András és a gyerekek focimeccse az árvaház udvarán

Nigériai napló

Szegénység és felhőtlen öröm

Mi a titok? Hogy lehetnek ennyire boldogok egy ilyen szegény ország lakói? Vajon nálunk, lényegesen jobb körülmények között élőknél, miért sokkal kevesebb a mosoly és a vidámság? A válasz kiolvasható Zsuzsa, Afréka, Csókay doktor soraiból, Zita képeiből… De választ kapok a múlt vasárnapi prédikációból is a misén, ahol az atya épp Afrikát hozza fel példaként az idézett evangéliumi részre:

„Boldogok vagytok, ti szegények, mert tiétek az Isten országa…”

Azért a helyzet talán nem reménytelen… A legkisebbekkel való találkozás és egymásra csodálkozás még itt, a sokszor búskomor Magyarországon is ugyanolyan öröm, mint amit Zita Afrikában készült videóján láthatunk. Talán innen kellene elindulunk, ezt az érzést megőrizni és előhívni minden életkorban.

 

Szendéné Kiss Nóra 

 

Fotó: Merényi Zita, Prém Róbert, Thullner Zsuzsanna

 

A Nigéri napló c. sorozat részei a Magyar Kuríron:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/nigeriai-naplo-1-talalkozas-egy-vidam-es-alazatos-neppel

https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/nigeriai-naplo-az-afrikai-egyhaz-gazdagsaga-es-kihivasai

https://www.magyarkurir.hu/hirek/nigeriai-naplo-3-szent-helyek-ahol-arvakat-es-magukra-hagyott-idoseket-fogadnak-be

https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/nigeriai-naplo-4-egy-halas-edesanya-az-orvosmissziorol-nelkuletek-csendben-meghalnek

https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/nigeriai-naplo-5-csokay-andrassal-mutoben

https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/nigeriai-naplo-6-arad-es-magaval-sodor-kozossegben-megelt-hit-orome

https://www.magyarkurir.hu/hirek/nigeriai-naplo-7-tortenetek-az-afreka-alapitvany-misszioja-es-az-igbo-nep-eletebol

https://www.magyarkurir.hu/hirek/nigeriai-naplo-8-egy-rendalapito-szerzetesnover-iskolajaban-jartunk

 

 

Címkék: #midióNóri, Afréka, Csókay András, Magyar Kurír, Misszió