A mai világban szinte minden digitalizált, a felnövekvő generáció már ebben a technológiában él. Miért ne lehetne eljuttatni hozzájuk ily módon kulturális kincseinket? – tették fel a kérdést a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetői, amikor panorámafotózásra kérték fel Bata Gergely fotóst.

A fiatal taksonyi fiatalember korában megkereste az önkormányzatot és felajánlotta: szívesen készítene a diósdi sváb épületekről és nevezetességekről 360 fokos felvételeket. A technika lényege, hogy a fényképész körülbelül 30 fotóból összeállít egy 100 megapixeles gömpanorámát, mely intezív vizuális élményt nyújt az érdeklődőknek. Bata Gergely a midio.hu érdeklődésére elmondta: több mint tíz éve foglalkozik panorámafotók készítésével, és ahogy a technikai háttértudás bővül, finomodik, ahhoz alkalmazkodva egyre minőségibb panorámafotók készülnek.

Az önkormányzat élt a lehetőséggel, így a virtuálisvalóság-technológiának köszönhetően megelevenedik előttünk Diósd néhány színfoltja. Az élményvideó elkészítésének megszervezését Tonka Anna és Paszternákné Vera vállalta fel, a helyszíneket az Egyházközség, a Kék Géza Művelődési Ház, valamint Vanek Balázs bocsátotta a fotós rendelkezésére.

Az elkészült panorámafelvételek segítségével bárki tehet egy különleges élményt adó virtuális sétát Diósdon. Meglátogathatja a Tájházat, Szent Gellért-templomot és -kápolnát, a Szent István teret, a kőbányát és néhány egykori pincét (köztük ezt és ezt).

Zs. E.

midio.hu

 

Címkék: Diósd, kőbánya, panorámafotók, pincék, sváb épületek, virtuális séta