Életének 73. esztendejében, váratlanul elhunyt Hancsovszki János fotóriporter, fényképészmester, az Érd és Térsége Ipartestület alelnöke.

Több mint húsz évig volt a Pest Megyei Hírlap, tíz esztendeig az Érdi Újság munkatársa. Több tízezer fotója jelent meg Pest megyéről, kivált Érd és környékéről, az itt élők életéről; a diósdi olvasók is gyakran találkoztak felvételeivel.

Hetvenedik születésnapján interjút készített vele az Érdi Újság, melyben így vallott hivatásáról: „Ha séta vagy autózás közben meglátok valamit, amit szeretnék megörökíteni, legközelebb célirányosan odamegyek és lefotózom. Legutóbb Ófaluban bukkantam jó témára, de a közeli utcákban is rátalálok arra, amit érdemes lefényképezni. Szívesen készítek életképeket, portrékat is. Most is van egy-két tervem, amiből fénykép lesz. A Munkások kiállításomról valaki negatív éllel azt állította: nosztalgiázom. Erről szó sincs! Inkább örülök, hogy ma már nem kell talicskán szállítani a százkilónyi téglát, vagy nem kézi erővel ássák a csatornaárkokat! Én akkor és ott azt fényképeztem, amit láttam. Nem voltam hatással az eseményekre, nem nosztalgia ez, hanem kordokumentum. A világ ugyanis fejlődik, és én is annak örülök, ha jobbra változik.”

K. Z.

Fotó: erdmost.hu