Idén hatodik alkalommal adta át Az Év Családbarát Vállalata-díjakat a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kis-, közép- és nagyvállalat kategóriában. Rákos Csaba, az érdi Bepatek Kft. ügyvezetője vehette át a kisvállalati szekcióban indított pályázatáért a kategóriában elnyerhető díjat és az elismerő oklevelet a mozgalom elnökétől. 

A Budapest Music Centerben megrendezett gálaesten Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke a díjazott és meghívott vállalatok képviselőit modern gondolkodású cégvezetőkként jellemezte: „akik felismerték, hogy attól lesz több nyereség, ha egyre jobb vállalattá válnak,” ahol „a dolgozók nem csak mosolyogva mennek munkába, hanem mosolyogva is jönnek el” és „a dolgozóknak boldogok a gyerekeik is, mert jut rájuk idő”.

Skrabski Fruzsina köszönti a gálaest résztvevőit

Az ünnepélyes rendezvény fővédnöke Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter volt, aki elmondta, hogy a díjkiosztó jó alkalom arra, hogy fókuszba kerüljenek azok a munkahelyek, ahol segítik a család és a munka összehangolását.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint is fontos a család és a munkahely összhangjának megteremtése

Beszédet mondott Pascale Andreani, Franciaország Budapesten akkreditált nagykövete, méltatva a mozgalmat, annak családközpontú tevékenységét.

Franciaország budapesti nagykövete is részt vett a gálaesten

A rendezvényen részt vevő szakemberekhez Charles Handy üzlet-, szervezet- és társadalomelméleti szakértő intézett videó-üzenetet, melyben az egyén szervezeten belüli, valamint a vállalati kultúrában betöltött meghatározó szerepére hívta fel a figyelmet, továbbá a vezetői módszerek emberközpontú megújításának szükségességéről beszélt.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja Az Év Családbarát Vállalata-díjjal, hogy ösztönözze a vállalati szféra résztvevőit a családbarát szemléletű vállalati kultúra meghonosítására és terjesztésére.  Idén is három olyan vállalat vehette át a fődíjat, amelyeknél a munka és a család összeegyeztethetősége alapvetően megjelenik a vállalati kultúrában.

Kisvállalat kategóriában az érdi Bepatek Kft. mosodatechnológiai cég vehette át a díjat; a vállalat ügyvezetője felismerte, hogy munkavállalók lelki egészsége érdekében érdemes humán szakembert alkalmazni.

Közepes vállalat kategóriában a BPO Audit Tax, könyvelési szolgáltató kapta a fődíjat, ahol a HR-es kollégával a gyakornokok is együtt tervezhetik a karrierjüket úgy, hogy a munka-magánélet harmóniája iránti igény is megjelenik a tervezés során. A rugalmas munkaszervezési formák nagy aránya mellett odafigyelnek rá, hogy a kollégáktól érkező ötleteket beépítsék a vállalat életébe.

A nagyvállalat kategória fődíjasa a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. lett. Egy nagyvállalat, ahol megünneplik az apák napját, és nőnap alkalmával a női szerepek összehangolását segítő programot kaptak a kollégák. Induló, „Valóra váltjuk álmodat!” programjukban dolgozói ötletpályázatot hirdetnek, a beérkező álmok közül közösségi döntés alapján választják ki azt, amelyiknek a megvalósítását a vállalat támogatja.

A fődíj átadásán túl a mozgalom különdíjban részesítette az ExxonMobil Üzletsegítő Központ Magyarország Kft.-t a Family Advisor munkakör kialakításáért, amelynek a családsegítés és tanácsadás a célja. Videó különdíjat kapott a Celanese Magyarország Kft.a rendszeresen megrendezett tematikus táborokért és komplex családbarát intézkedéseiért.

A díjátadást követően a midio.hu megkereste a kisvállalkozás kategória győztesét, az érdi Bepatek Kft-t, és kértük, mutassák be olvasóinknak cégüket, működésüket. Vitéz Éva merketing menedzser elmondta: az 1989-ben alapított, osztrák–magyar tulajdonban lévő kisvállalat a kezdetek óta a német CERTUSS gyár gyorsgőzfejlesztőinek, valamint többek között a világméretű Alliance Laundry Systemshez tartozó IPSO márka ipari mosodai berendezéseinek kizárólagos hazai forgalmazója. Mindkét iparágban szervizhátteret, alkatrészellátást is biztosít az értékesített termékek mögé, így ügyfeleinek teljes körű szolgáltatást nyújt. Szervizes munkatársai folyamatos képzésben vesznek részt az anyavállalatoknál külföldön. Rendszeresen szervez partnertalálkozókat referenciahelyszínein, amelyből – közeledve a 30 éves jubileum felé – már több mint 1000-1000 van, mind a gőz-, mind az ipari mosodai berendezések területén. Idei utolsó rendezvényüket a budafoki Törley gyárban tartják.

A gőztechnológiát 75 iparágban használják hazánkban, többek között a pezsgő- és ásványvízüzemekben tartályok, csővezetékek fertőtlenítésére, pálinkafőzdékben üstök melegítésére. Ezen kívül sütödék, paprika-feldolgozó üzemek, tej- és sajtüzemek, borászatok, húsüzemek használják az ipari gőzt.  Mosodai berendezéseit az ország számos nagy és kisebb szállodája, panziója alkalmazza. A vendéglátóhelyeken kívül több mint 300 szociális intézményben van jelen, az egészségügyi szektorban főként higiénikus mosodai gépeivel, sportegyesületeknél, kulturális intézményekben és természetesen önálló mosodákban.

A cég nagy hangsúlyt fektet a nem mindennapi gőztechnológiai tudás átadására a jövő nemzedéke felé, így évente szervez bemutatókat egyetemistáknak, főiskolai hallgatóknak érdi telephelyén, illetve segít diplomamunka elkészítésében is. A cég tagja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének, a Textiltisztító Egyesülésnek, és rendszeres résztvevője a Magyar Épületgépészek Szövetsége által szervezett programoknak is.

Joggal merül fel a kérdés, a számos pályázó közül miért éppen az érdi cég érdemelte ki a megtisztelő elismerést? A díjátadón a zsűri elnöke, Ujvári Enikő hangsúlyozta: az egyedi és példaértékű családbarát megoldásokat keresték, s így esett a választás az érdi vállalatra, melynek mindennapi életébe kisfilm keretében pillanthatott be a közönség a díjátadón. A kisvállalati szektorban, s főleg egy 20 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cég esetén kevésbé elterjedt lehetőségekkel teszi könnyebbé a magánélet és munka egyensúlyának fenntartását a vezetés. A vállalati hitelfelvétel, a rugalmas munkarend és távmunka írásos keretek között történő lefektetése, az etikai szabályzat mind ezt a célt szolgálják.

A cég dolgozói gyermekeikkel

Nem titkolt szándék a koncepcionális családbarát stratégia bevezetésével a munka hatékonyságának növelése, hiszen az évek során az ügyvezető ráébredt, a működés lehet professzionális, az ember és a csapat nélkül azonban nem juthat előrébb, így elsődleges céllá vált a munkatársak elégedettségének növelése belső képzéssel, például kommunikációs tréningekkel, csapatépítők szervezésével, s a már említett lehetőségek bevezetésével.  Első a munkavállaló-barát munkahely építése, melyen keresztül egyenes út vezet a családokig, s így a családbarát munkahelyig.

A díjjal járó oklevél és kisplasztika

A díjazott kisvállalat azon kevesek közé tartozik, ahol humán szakembert alkalmaznak a munkavállalók lelki egészségének megőrzése érdekében; az ő segítségével épült ki a pályázatban részletesen bemutatott, nagyvállalatok számára is példaértékű családbarát stratégia.

A díjazott érdi cég dolgozói

Az cég jelenleg 15 főt foglalkoztat 8 és 4 órás munkarendben, s érdi kötődéssel kiemelten kezeli a helyi munkaerő alkalmazását (a kisvállalatnak diósdi munkatársa is van).

Az elismerő oklevél így fogalmaz: „A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Az Év Családbarát Kisvállalata 2018 címet adományozza a Bepatek Kft. részére, amiért a vállalat sokat tett a családbarát munkakörülményekért és a kívánt gyermekek megszületéséért.” Rákos Csaba, a cég ügyvezetője megtisztelőnek tartja, hogy a kisvállalkozások kategóriájában cégük kapta a magas elismerést, amely véleménye szerint a jövőre nézve további kötelezettségekkel is jár: „Ez a díj számunkra azt jelenti, hogy jó irányba haladunk, és ösztönöz arra, hogy a jövőben még jobban odafigyeljünk a kis közösségünkre, a második családunkra.

K. Z.

Kiemelt kép: Emlékfotó a gálaest részvevőiről

Forrás, fotók: csaladbaratvallalat.hu, Bepatek Kft.

midio.hu

Címkék: családbarát vállalat, Érd