Az érzelmi- (EQ) és értelmi intelligenciával (IQ) foglalkozó korábbi írásom folytatásaként, most egy kimondottan EQ-fejlesztő társasjátékot szeretnék bemutatni. A játék elsősorban öröm, kikapcsolódás, feltöltődés, s korosztálytól függetlenül a mindennapjaink része lehet. Minden játék során alakulnak bennünk érzelmek, így az IQ mellett az EQ szinte mindig jelen van. Legyen ez építőjáték, memória, kirakó, sportjáték vagy társas/activity, az öröm, az izgatottság, a csalódottság érzése bármikor mutatkozhat.

ÉRZEL-MESE társasjáték

Az ÉRZEL-MESE kifejezetten érzelmiintelligencia-fejlesztő játék, mely az érzéseinkre, s ezek megfogalmazására fókuszál. A játékot, melyet 4 éves kortól ajánlanak, a Játékliget alkotta meg dr. Kádár Annamária szakmai segítségével.

A játék tartozékai

A dobozban:
– 10 db szituáció – és helyszínkártyát,
– 30 db érzelemkártyát és
– 14 db karakterkártyát tartalmaz.
Továbbá a játék menetére többfél szabályvariációt találunk benne.

Mielőtt leülünk játszani, igyekszem átgondolni, valóban tudunk e minőségileg együtt lenni, lenyugodni, egymásra figyelni.

Meg tudom teremteni a nyugodt helyet, a megfelelő időt/idősávot, az elektromos kütyük kikapcsolását?

Ilyenkor néha vágyom egy varázspálcára… De azért általában sikerül anélkül is.

Ez a játék más, mint a pörgős társasjátékaink, ebben nincsen győztes, s itt gyakran türelmesen időt kell hagyni egymásnak. Pozitívumaként említeném még, hogy minden válasz helyes, hisz a saját érzéseit, gondolatait mindenki maga tudja megfogalmazni a legjobban. Mivel a játék többféleképpen is játszható, így biztosan minden család talál kedvére való játékvariációt.

Mi eddig óvodáskorú gyermekeinkkel játszottuk ezt a társast, így még számos változata ismeretlen számomra. Az viszont kiderült, hogy a csodaszép színes képekkel kapcsolatos első gondolatom, hogy „erről bármit, bármennyit tudnék beszélni”, megdőlt. Ez mégsem olyan könnyű.

Az is hamar megmutatkozott, hogy a gyermekek mennyire empatikusak és milyen nagyszerű megoldásokkal tudnak előrukkolni egy-egy nehezebb érzelmi helyzetben. Kisfiam néha napközben is felemlegeti a játékot, mikor hasonló érzelemi helyzet éri, mint amilyennel a játékban is találkozott.

Számomra igazolódott, hogy az ÉRZEL-MESE játék valóban a mindennapi helyzetek, élmények, érzések felismerését, megbeszélését segíti. Nekünk azért van még mit tanulnunk…

Körmendiné Szelp Vera

 

 

Címkék: Család, Családi társasjáték, Érzelmek, játék