November 29-én diósdi delegáció járt Prágában. A delegáció tagjai – Spéth Géza polgármester, Benkovics Ildikó pénzügyi osztályvezető-helyettes és dr. Marián Miklós pályázati tanácsadó – az európai uniós ERASMUS+ Program felnőttképzési tematikához tartozó, „Time for International CooperaTion: Active Cities” (TICTAC), vagyis „Itt az ideje a nemzetközi együttműködésnek: aktív városok” projekt első nemzetközi találkozóján vettek részt.

Spéth Géza polgármester a midio.hu kérdésére elmondta: – Alapvetően az európai pályázati támogatási formákkal kapcsolatos képzésről van szó, amiben pl. önkormányzati és más adminisztratív intézmények, iskolák munkatársai, vezetői vehetnek részt. A projekt célja az európai programokkal és az ezekhez kötődő pályázati lehetőségekkel kapcsolatos ismeretek tudatosítása és terjesztése az önkormányzatokban és a regionális közigazgatásban (hivatalnokok, szakemberek és választott képviselők körében) és más állami intézményekben (például iskolák, egyetemek, kamarák, szociális központok stb.) dolgozók részére. A program további célja, hogy felkeltse az érdeklődést a helyi közösséggel kapcsolatos problémákra és elősegítse azok megoldását.

Mint dr. Marián Miklós pályázati tanácsadótól megtudtuk, ezek az európai programok és pénzügyi eszközeik hozzájárulhatnak az európai városok és régiók hatékony és integrált fejlődéséhez, például az Európa 2020 stratégia egyes területein: intelligens növekedés, fenntartható fejlődés és inkluzív növekedés. A TICTAC-projekt a különböző uniós pénzügyi forrásokra összpontosít, amely önkormányzatok, regionális közigazgatás és egyéb állami intézmények számára alkalmas lehet, de nem tárgyalja a nemzeti operatív programok témakörét. A projekt a transznacionális pályázati rendszerekre összpontosít, melyek alapvető célja a know-how cseréje és a városok közötti nemzetközi együttműködés finanszírozása.

Prágai utcarészlet 2019. november 29-én

– A projekt 2019 szeptemberében indult el, kétéves, és tervezetten négy nemzetközi partneri találkozóra kerül sor. A mostani találkozó során a partnerek kölcsönösen bemutatkoztak egymásnak, majd a cseh vezető partner bemutatta a projekt fő célkitűzéseit és a kivitelezés főbb elemeit. Részletesen tárgyaltunk a projekt két fő termékéről: egy összegző útmutatóról, ami bemutatja a tárgykörbe tartozó uniós programokat és a pályázati lehetőségeket, továbbá egy elektronikus oktatási anyagról, ami online módon elérhető lesz az érdeklődők számára – számolt be az egynapos prágai workshopon történtekről Marián Miklós.

A pályázati tanácsadó portálunknak elmondta: a program hat résztvevő közreműködésével folyik. A vezető partner, egyben a pályázat készítője és felelőse a prágai Evropska rozvojova agentura, s.r.o. (Európai Fejlesztési Ügynökség, Ltd.). További résztvevők: Oneco Consulting Sl (Spanyolország), Fin Project srl (Olaszország), Municipality of Alba Iulia (Gyulafehérvár Önkormányzata) Románia, Diósd Város Önkormányzata (Magyarország), Macdac Engineering Consultancy Bureau Ltd – MECB (Málta).

A 2019 szeptemberében indult program 2021 augusztusában zárul. A mostani, első találkozót továbbiak követik 2020–2021-ben. Várhatóan Diósdon is sor kerül egy nemzetközi találkozóra 2021-ben, mintegy 20 fő részvételével. A projekt teljes költségvetése: 174 912 euró, ebből Diósd költségvetése: 18 520 euró, ami elegendő lesz a feladatok kivitelezésére.

K. Z.

Fotó: Facebook és Marián Miklós felvétele