Április 23-án nagy volt a sürgésforgás a Kápolnakertben. Természetesen nem illegális rendezvényt tartottak a koronavírus-járvány harmadik hulláma idején: egy a városi és a német nemzetiségi önkormányzat által megbízott cég munkatársai serénykedtek a gesztenyefák körül.

Idén a védekezés megvalósítására a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat és Diósd Város Önkormányzata közösen bízott meg egy céget, amely április 23-án elvégezte a 13 fa injektálását.

– A klímaváltozás következményeként 1993-tól hazánkban is megjelent aknázómoly először a gesztenyefák leveleit károsítja, melyek túl korán, sokszor már augusztusban elszáradnak és lehullanak, aminek következményeként a fa az évek során egyre gyengül, majd elpusztul. A folyamat megelőzésére létezik növényvédelmi technológia: a fa törzsébe injektálással juttatott növényvédelmi szer használatával megvédi a növényt a kártevők elszaporodásától és károkozásuktól. Idén a védekezés megvalósítására a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat és Diósd Város Önkormányzata közösen bízott meg egy céget, amely április 23-án elvégezte a 13 fa injektálását – világította meg a munkálatok hátterét Oderszky László, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Oderszky László elmondta: a német önkormányzatunk különösen örül a projekt megvalósulásának, hiszen épített környezetünk védelme, megőrzése fontos ügyünk, melyre a jövőben egyre nagyobb figyelmet kívánunk fordítani. Fokozottan igaz ez a városközpontra és környezetére, amely jelenlegi állapotában még őrzi eredeti hangulatát. Ennek megóvását, védelmét közös feladatunknak tekintjük. Fontos, hogy a templomkert és Kápolnakert gesztenyefái minél tovább éljenek, és nyári napokon adjanak árnyékot az alattuk megpihenőknek.

– Reméljük, a hűsölők körbetekintve szánnak néhány gondolatot őseinkre, a   diósdi svábokra, akik a várossá nőtt falut létrehozták és örökül hagyták nekünk – tette hozzá.

midio.hu

Fotó: DNNÖ

Címkék: családbarát város, Diósd, Emlékek, gesztenyefák, idősbarát település, idősbarát város, Kápolnakert