Gondolatok a könyvek körül: könyvtár, könyvesbolt, e-book-olvasó

Gondolatok a könyvek körül: könyvtár, könyvesbolt, e-book-olvasó

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a gyerekünkből legyen olvasó. Olvasó felnőtt. Miért? Mert a könyv kikapcsol. A könyv szórakoztat, tanít, nincsenek káros mellékhatásai, és nem is drága. Az én elméletem szerint, aki tud és akar olvasni, az mindig megtalálja a számára megfelelő könyvet. Hiszen a választék óriási, csak kitartóan kell keresgélni.

Milyen lehetőségeink vannak könyv beszerzésére helyben, azaz Diósdon?

Teljesen ingyenesen hozhatunk el könyvet, illetve tehetünk bele a két kihelyezett könyvszekrénybe: az egyik a Zöldfa utca végén található, mint a MiDió is megírta, a másik pedig az orvosi rendelőnél. Érdemes időnként böngészni őket, de valljuk be, kincsekre ritkán lelünk ezekben. Ezúton is biztatok mindenkit, hogy tegyen bele, vigyen el, és ne csak a pincében talált ötszázadik Móricz Zsigmond összest – hadd’ forogjanak a kortárs könyvek is.

Könyves szekrény a Zöldfa utcában

Beiratkozhatunk továbbá a diósdi könyvtárba. Felnőtteknek évi 1200 forint, amiért havonta (vagy amilyen sűrűn megyünk) maximum 10 db könyvet kölcsönözhetünk ki. Gyerekeknek ingyenes. Így, ha mondjuk két gyerekünk van, és mindenki kihasználja, havonta 100 forintért 30 db könyvet olvashatunk el. (Ó, ha ennyi időm lenne!) A könyvtár nem túl nagy, de mindenki talál kedvére valót. Ha nagyon elveszettek vagyunk, bátran kérhetünk tanácsot a könyvtárosoktól. Továbbá várólistát is kezelnek – így biztosan hozzájutunk a népszerűbb olvasmányokhoz. Megint csak biztatnék mindenkit, hogy használja ki a könyvtár nyújtotta lehetőségeket, szombat délelőtti nyitva tartásával már biztosan többen el tudnak jutni. Olcsó, környezettudatos választás – és otthon nem foglalják a helyet a könyvek.

A letehetetlen Harry Potter (fotó: midio.hu)

Könyvesbolt is van Diósdon, az Interspar épületében, a Líra. Hatalmas választék, törzskártya, és kedves kiszolgálás jellemzi. Bennem mindig felötlik, működhetne-e egy kis magán könyvesbolt Diósdon, de addig is járhatunk a Lírába.

Végül a sokat vitatott e-book-olvasókról írnék.

Az elmúlt 37 évben a nyomtatott könyvben hittem. Amit meg lehet szagolni… Majd tavaly a Jézuska e-book-olvasót hozott, és be kell vallanom, egyszerűen beszippantott. 10 nap alatt, karácsonyi időszakban, 3 kisgyerek mellett 5 könyvet olvastam ki rajta. Letehetetlen, végül mindig kiesik az ember kezéből…
Az ára nem tartozik az előnyei közé, és az így olvasható könyvek ára a rendes könyv fele, kétharmada, ha megvásároljuk (ami még mindig drágább, mint a könyvtár). Nem minden könyv található meg továbbá e-book-ra.

Fotó: Pixabay

És ezzel be is fejeztem a negatívumok felsorolását. A kis készülék nagyon könnyű, utazáskor, na meg hajnali kettőkor ez már szempont. Nem kell hozzá lámpafény, és a kijelzője speciális – az én szemem jobban bírja, mint a papírra nyomtatott betűket, tovább tudom olvasni. Úgy 2-3 hétig bírja az akkumulátora, és 150-200 db könyv fér rá. Persze, tárolja, és kiírja nekünk, melyikben hol tartunk, melyiket olvastuk ki, és csinálhatunk listákat, kategóriákat is. Rendkívül egyszerűen kezelhető. Sosem gondoltam volna, de tényleg megszerettem, és ha a gyerekek nagyobbak lesznek, és többet olvasnak önállóan, nem zárkózom el tőle, hogy ilyen eszközön olvassanak. Sajnos nem tudom, mennyi az élettartama, ezáltal mennyire környezetkímélő, és továbbra is hiszek a nyomtatott könyvben, de aki alapvetően szórakoztató irodalmat olvas, annak mindenképp ajánlom.

Jó olvasást mindenkinek!

Ács Judit

Borítókép: Még mindig Harry Potter (midio.hu)