Az Országgyűlés 2012-ben hozott döntése alapján november 25. napja a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások hivatalos emléknapja.  Azóta ezen a napon a Gulág borzalmait átélt honfitársaink előtt tisztelgünk. Idén a központi állami megemlékezést Budapesten, az V. kerületi Honvéd téri Gulág-emlékműnél tartották.

A rendezvényen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: nagyon sok magyar család érintett a tragédiában; minden különösebb indok nélkül vittek el embereket, mert “szükség volt a nagy hadizsákmányra nemcsak földi javakban, hanem emberekben is”. Az államtitkár beszédében hangsúlyozta: célul tűzték ki, hogy minden olyan magyar településen, ahonnan akár egyetlen embert is elvittek, méltó emlékhely létesüljön.  A megemlékezésen, amelyen több túlélő is részt vett, a Magyar Rádió Gyermekkórusa énekelt. A rendezvény végén meggyújtották az emlékezés mécseseit.

A Gulágra hurcolásról településünkön és környékén is sok famíliának van emléke. Emlékezzünk a Diósdról elhurcoltakra is!

Forrás: kormany.hu

Fotó: Földházi Árpád

Címkék: Gulág