Ha Budapesten dolgozunk vagy ott intézzük ügyeinket, célszerű leraknunk az autónkat a kelenföldi P+R parkolókban és tömegközlekedéssel megközelíteni az úti célunkat. Rengeteg időt pazarolunk el ugyanis dugóban a fővárosi forgalomban, összesen majdnem egy hetet, 162 órát az évből. És az időveszteségen túl a környezetterhelésről és a pénztárcánkról még nem is beszéltünk.

A penzcentrum.hu az Inrix összesítése alapján vizsgálta a témát. Az eredmény: a magyar főváros a 13. helyen van az európai dugó-ranglistán, megelőzve olyan nagyvárosokat, mint Manchester, Barcelona, Lisszabon vagy Amszterdam.

A világranglistát Moszkva vezeti, a második helyen Isztambul végzett, a harmadik pedig Bogotá.

A dugóban töltött idő európai toplistáján Róma áll az első helyen 254 órával (10,5 nappal), nem sokkal maradt le Dublin sem a maga 246 órájával, a harmadik helyen pedig holtversenyben Párizs és Rosztov áll 237 órával. A magyar főváros 162 órával a 19. helyen van, holtversenyben Lisszabonnal.

Az európai fővárosok közül Helsinki áll a legjobban, a finnek csak 43 órát töltöttek átlagosan a dugóban. Amszterdamban 69, Ljubljanában pedig 100 órát ültek az autósok a dugóban tavaly. A környező országok fővárosai közül Bécs is jó helyen áll 109 órával, Prágában 143 órányi dugót kellett elviselnie egy átlag autósnak, Varsóban 173-at.

Világviszonylatban a magyar főváros a 30. helyen áll a dugólistán, hét helyet rontva a 2017-es helyezéshez képest. A lap összesítése szerint Budapesten egy év alatt 11 százalékkal lett nagyobb a dugó.

Forrás: penzcentrum.hu

Fotó: portfolio.hu