Negyedéves gyakorisággal „disputára” hívja Bogó László polgármester a diósdiakat. A március 4-ei rendezvény fő témája a város idei költségvetése volt, de természetesen szó esett sok minden másról is.

A mintegy 25 fős hallgatóság részletes prezentáció keretében ismerkedhetett meg a 2019-es „költségvetési torta” két oldalával, a bevételek és a kiadások alakulásával.

A város 1629 millió forintos költségvetésének fő forrása az 530 milliós állami támogatás és a mintegy 684 millió forintos adóbevétel, melyeket egyéb önkormányzati bevételek egészítenek ki.

A kiadások jelentős részét, 947 millió forintot (57%) a helyi intézmények (iskola, óvoda, bölcsőde, művelődési ház, polgármesteri hivatal) működtetésére fordítja az önkormányzat (az erre a célra kapott állami támogatást további 400 millió forinttal kell kiegészíteni). Az önkormányzat működési kiadásaira (közbeszerzések költségei, ügyvédi tiszteletdíjak) 119 millió forint megy el, a helyi egészségügyre 48 milliót fordít a költségvetés, a 15 fős településüzemeltetési csoport 78 millióba kerül, míg a felvett hitelek törlesztésére 96 millió forintot kell költeni.

A költségvetés kevesebb mint 10%-át (152 millió forint) tervezik az idén fejlesztésre fordítani, mely összegből egyebek mellet négy gyalogátkelőhely létesül, több utat rendbe tesznek (önkormányzati forrásból, valamint lakossági erő bevonásával), elvégzik az intézményeknél szükségessé váló beruházásokat (14,1 M Ft), megújul a ravatalozó (25 M Ft), megkezdik az új temető kialakítását (2 M Ft), gondozzák a városi parkokat, játszótereket (4,1 M Ft), megkezdik a lakótelep zöldterületeinek rehabilitációját (2,5 M Ft), vásárolnak egy kisteherautót (2,1 M Ft).

Elindul a közvilágítás megújítása, melynek keretében a jelenlegi 1600 helyett 2100 lámpatest adja majd a fényt éjszakánként. A mintegy 350-370 milliós beruházás költségét 10 év alatt fizeti majd ki a város. Több közlekedési és egyéb fejlesztés is megvalósul az adott terület szolgáltatójának finanszírozásában. (Ezekről mi is írtunk korábban, itt és itt.)

Új információként hangzott el a fórumon: várhatóan ez év nyarától elindul Diósdon a háztartási üveghulladék szelektív elszállítása. A szolgáltató hamarosan megvásárolja az ehhez szükséges gépjárművet, majd azt követően kiosztják a mintegy 3500 kukát a lakóknak.

Mint a fenti számokból is kiderül, a város költségvetésében nincs szabad forrás komolyabb beruházások elindítására. Pedig, mint ezen a fórumon is elhangzott, igény lenne rá. A helyi hagyományőrző klub egyik tagja megjegyezte: bármerre járnak az országban, mindenütt van egy színvonalas művelődési ház, nagyon nagy szükség lenne erre Diósdon is. De ugyanez elmondható a polgármesteri hivatalról is. A konténeróvoda helyén elképzelt játszótér-közösségi park alsó hangon is 50-70 millió forintba kerülne – ha lenne rá pénz. De nincs, és a jelenlegi állás szerint nem is nagyon lesz saját forrás.

A polgármester e témával kapcsolatban elmondta: a lakosság több adóterhet  nem bír el; a városnak nincs szabad területe, ahol bővíteni lehetne az ipari parkot, ezzel növelve az iparűzésiadó-bevételeket. A turisztikai fejlesztés lehet a kitörési pont, ennek jegyében merült fel a barlangfürdő létesítésének a gondolata. Keresik a befektetőt a projekt megvalósításához.

A fejlesztések témához kapcsolódva a fórumon jelen lévő Szűcs Anna alpolgármester megjegyezte: az agglomerációs települések a magyar települések sorában külön, speciális kategóriát képviselnek. Míg másutt stagnál vagy csökken a lakosságszám, az agglomerációban folyamatosan nő. Diósd lélekszáma az elmúlt harminc évben megháromszorozódott, elérte a 10 ezer főt. A lakosságszám növekedése számos „kötelező” fejlesztéssel járt, jár (óvodai, bölcsődei, iskolai férőhelyek növelése), ami lekötötte/leköti a források jelentős részét.

A dispután a résztvevők felvetették saját, illetve szűkebb lakóterületük problémáit is. Így szóba kerültek a kutyákkal, macskákkal (és gazdáikkal) kapcsolatos problémák, téma volt a Cinege és a Diófa utcai vízelvezetés megoldása, a legdurvább kátyúk mielőbbi megszüntetése, a nagy teherautók által megrongált Ligetszépe utca helyreállítása, a szabálytalan, a gépjárművekre veszélyes fekvőrendőrök kérdése, az ingatlanok előtti útpadkák kövekkel és sövénnyel való szabálytalan lekerítése, a járdákon való parkolás, a zöldhulladék égetése vs. elszállítása.

K. Z.

Képünkön: Szent Gellért szobra és a kápolna, ahol Gellért püspök a halála előtti utolsó szentmiséjét mondta Diósd központjában

Fotó: midio.hu

 

Címkék: Diósd, közügy