A járványhelyzet miatt – a többi diósdi civil szervezethez hasonlóan – a Német Hagyományőrző Egyesületnek is számos tervezett rendezvénye elmaradt az idén, azonban az év végi családias hangulatú karácsonyozásról nem szerettek volna lemondani a tagok. Végül, a járványügyi előírások szigorú betartásával (az egyesület tagjai védettségi igazolványuk bemutatásával vehettek részt a klubesten) december 22-én sikerült megtartaniuk a programot.

Az egyesület tagjai nagy szeretettel készülődtek a rendezvényre. A közösségi házban szépen feldíszített terem, szendvics és forralt bort várta az érkezőket. Meglepetés dekorációval is készültek: Csomay Andrásnak a templomot, a kápolnát és egy sváb házat ábrázoló élethű makettjében gyönyörködhettek a résztvevők. Az alkotó a klubest során bejelentette: több sváb jellegű faragványt kíván még készíteni, melyet szándéka szerint a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesületnek ajánl majd fel. Tavasszal egy kibővített kiállítás keretében tekinthetik majd meg az érdeklődők a kollekciót, és azt is tervezik, hogy az iskolások német népismereti óra keretében ismerkedhetnek meg a makettekkel.

Diósd jellegzetes épületei kicsiben

Bogó László elnök köszöntője, illetve a Versitsné Gabi által elmondott karácsonyi vers meghallgatása után gyertyagyújtással emlékeztek meg az elmúlt időszakban elhunyt egyesületi tagokról, Kecséné Ibolyáról és Herczogné Nusi néniről (aki egyike volt a Diósdon született és élt sváboknak). Strádl János német nyelvű karácsonyi dalokat vetített, de előzőleg elmesélte azok történetét, majd a tagok megnézték az elmúlt évi programjaikon készült fotókat.

Csomay András a munka folytatását ígéri

A rendezvény következő blokkjában Tátrai Antalné Bori áttekintette az egyesület megalakulás óta végzett munkát és szólt a következő időszak terveiről. A civil szervezet régi-új elnöke, Bogó László megköszönte az előző elnök, Bicskei György munkáját, majd a tervekről szólt. Mint elmondta, megválasztása óta a lehetőségek függvényében igyekeznek nagyobb lendületet adni az egyesületi munkának. Létrehozták a szervezet Facebook-oldalát és levelezőlistáját, mely a belső és a külső kommunikációt egyarát segíti.

Gazdára talált a tombola főnyereménye is (a tortát Versits Gabi készítette és ajánlotta fel)

Az egyesület 2022-ben is szorosan együtt kíván működni a város önkormányzatával, a német nemzetiségi önkormányzattal és az iskolával. Lehetőségeik szerint továbbra is részt kívánnak venni a már hagyományos programokon, így a Civilek napján, a fánksütésen, a disznótoron, a Tavaszköszöntőn, a majálisos (itt hagyományosan lángost sütnek az egyesület tagjai), a Tájházak napján, a „Diós” települések találkozóján, a Szent Gellért Napok rendezvényein, különös tekintettel a német partnertelepülés delegációjával kapcsolatos programokra. Úgyszintén folytatni kívánják a már hagyományos rendezvényeiket, megemlékezéseket (húsvétolás, úrnapi körmenet,  „Barackünnep”, megemlékezés a kitelepítettekről, szüreti program, Márton-nap stb.).

Mindenki ajándékkal térhetett haza

A karácsonyi klubest zárórészében kisorsolták az egyesületi tagok jóvoltából összegyűlt tombolaajándékokat, illetve elfogyasztották a Sáránics Mária, Miklóssy Mariann és Váriné Vanek Katalin által készített finom süteményeket. A kellemes hangulatú esten – a karácsonyi és újévi jókívánságok mellett – mindenki megkapta az egyesület által biztosított karácsonyi csomagot, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat ajándékát, a Diósdi Kiskifli által készített diós bejglit. Sőt azoknak a tagoknak, akik nem tudtak eljönni a közösségi házba, az egyesület és a német nemzetiségi önkormányzat házhoz vitte az ajándékot.

(Az egyesület karácsonyi programja a Bethlen Gábor Alapítvány pályázati támogatásával — Nemzetiségi civil szervezetek 2021. évi költségvetési támogatása — valósult meg.)

midio.hu

Fotó: DNHE